Dit moet je weten over ingevroren eten

02112020 vriesbrand.jpeg

Eten invriezen is handig, vooral als je kliekjes wilt bewaren of gewoon eten wilt inslaan. Maar naarmate de tijd verstrijkt blijft niet alles even goed in de diepvries. We zetten een aantal dingen op een rijtje die je moet weten over het invriezen van voedingsmiddelen.

Hoelang is eten houdbaar in de vriezer?

Het Voedingscentrum meldt dat eten maanden tot wel een jaar goed blijft in diepvries. Je verlengt hiermee de houdbaarheid. De ideale diepvriestemperatuur is -18 graden Celsius.

Vuistregel eten invriezen

De regels die ze hierbij aanhouden per voedingsmiddel zijn als volgt:

  • Brood: een maand. Advies: direct na inkoop invriezen en steeds de boterhammen eruit halen die je nodig hebt.
  • Groente: een jaar. Advies: blancheer groente (kort koken, enkele minuten) voordat je ze invriest. 'De meeste groente, zoals broccoli, rode kool, bloemkool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat (zoals sla, tomaten en komkommer) is niet geschikt om in te vriezen. Door bijvoorbeeld tomaten te pureren kun je ze wel invriezen.'
  • Fruit: acht à twaalf maanden. 'Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis. Druiven en bessen kun je in z’n geheel invriezen.'
  • Vis: drie à zes maanden. 'Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is zes maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren drie maanden houdbaar.'
  • Gevogelte: drie maanden. 'Kip en kalkoen is drie maanden houdbaar in de vriezer.'
  • Vlees: 'Bij vlees kan de houdbaarheid in de vriezer verschillen. Varkensvlees (twee maande), gehakt (drie maanden), lamsvlees (drie maanden) en rundvlees (negen maanden).'
  • Peulvruchten: 'Gekookte peulvruchten zijn drie maanden houdbaar in de diepvries. Denk aan kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen. Het gaat om peulvruchten uit blik die al zijn voorgekookt, of die je zelf hebt geweekt en eventueel voorgekookt.'

Hoe lang kun je rijst en kliekjes bewaren in de vriezer?

Voor rijst en kliekjes wordt geadviseerd het niet langer dan drie maanden te bewaren in de diepvries. Ontdooide voedselrestjes kun je beter niet opnieuw invriezen. Je kunt dan namelijk een voedselinfectie oplopen, omdat bacteriën reageren op temperatuurschommelingen. Ontdooi producten langzaam in de koelkast of gebruik de ontdooistand van je magnetron. Doe die niet bij grotere stukken vlees. De buitenkant kan dan al garen, terwijl de binnenkant nog bevroren is.

Let op vriesbrand

Je kent het vast wel: ijskristallen in je ijs of grijzig vlees. Maar ook andere producten kunnen vriesbrand krijgen, waaronder groente. Maar wat is vriesbrand precies? Dit ontstaat wanneer ingevroren voedingsmiddelen worden blootgesteld aan lucht en/of een temperatuurschommeling. Hierdoor drogen de producten uit en kunnen ze grijs, droog en onsmakelijk worden. Tijdens het bereiden blijven aangetaste stukjes vaak taai. 

Ijskristallen in je ijs

Door het openen en hersluiten van een ijsverpakking kunnen zich ijskristallen ontwikkelen. Dit komt door de warme lucht, die vervolgens condenseert. Door de schommeling in temperatuur krijg je ijskristallen. Dit is echter niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar het heeft wel invloed op de smaak van het product.

Hoe voorkom je vriesbrand?

Hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Als er geen lucht bijkomt, kan er ook geen vriesbrand ontstaan. Met het gebruik van een diepvrieszak kun je het dus voorkomen. Zorg wel dat je eerst alle lucht uit de diepvrieszak haalt. Ook dient je vriezer constant koud te zijn. Sluit je vriezer na gebruik zo snel mogelijk en laat eten eerst goed afkoelen voordat je het invriest.

Hoe voorkom je ijskristallen in je ijs?

Ijskristallen in je ijs kun je voorkomen door het product na aankoop snel in te vriezen. Doe dit ook na tussentijds gebruik. Als het ijs geen folielaagje (meer) heeft, kun je eventueel zelf een beetje huishoudfolie gebruiken om het ijs te beschermen tegen ijskristallen. Sommige fabrikanten adviseren om het ijs ondersteboven in de vriezer te stoppen, aangezien het toch bevroren is. De kristallen zakken dan namelijk naar beneden, waardoor ze op het deksel worden gevormd in plaats van op het ijs. Als je de verpakking opent kun je de kristallen eenvoudig van het deksel vegen. De temperatuur van je vriezer dient uiteraard wel constant te zijn.

Bron: Voedingscentrum