Stap voor stap: hoe lees je een energierekening?

Energierek..jpg

Elke maand betaal je je energieleverancier een bedrag, het zogeheten termijnbedrag. De energierekening, ook wel jaarnota genoemd, is de rekening waarop staat hoeveel je hebt betaald aan termijnbedragen en hoeveel stroom en gas je daadwerkelijk hebt verbruikt, valt eens per jaar op je deurmat. Deze rekening bestaat uit ontzettend veel onderdelen en is daarom voor veel mensen onduidelijk. Hoe lees je je energierekening af? Radar legt het stap voor stap uit. 

Het is belangrijk te weten dat iedere energieleverancier zelf mag bepalen hoe zijn rekening eruitziet. De verschillen kunnen daarom ook groot zijn. Om het lezen van de rekening makkelijker te maken is er in 2010 een richtlijn opgesteld waarin staat beschreven waar een energierekening aan moet voldoen. Globaal vind je deze posten terug: leveringskosten, netbeheerkosten, belastingen en overheidsheffingen en overige kosten en overzichten. 

Leveringskosten: variabele en vaste leveringskosten

De hoogte van je leveringskosten verschillen per energieleverancier. Het bestaat uit variabele en vaste leveringskosten. De variabele kosten zijn de verbruikskosten: de kosten voor de stroom en het gas dat je hebt verbruikt. De hoogte van dit tarief wordt bepaald door de leverancier. 

Voor het tarief van de stroom geldt dat je een enkele of een dubbele meter kan hebben. Bij een enkele meter betaal je altijd hetzelfde tarief. Het moment waarop je de stroom verbruikt, maakt hierbij niet uit. Een dubbele meter werkt daarentegen met 'dal-' en 'piekuren'. Voor de 'daluren' wordt de stroom geleverd tegen een 'laagtarief' en voor de 'piekuren' betaal je een 'normaaltarief'. Zodra je twee verschillende bedragen ziet staan voor stroom, dan weet je dus dat je een dubbele meter hebt. 

Zie je 'teruglevering' op je energierekening staan? Dit zijn de kosten die worden afgetrokken omdat je zonnepanelen hebt. 

De vaste leveringskosten betaal je altijd, ongeacht hoeveel stroom en gas je verbruikt. Het tarief wordt door de energieleverancier bepaald.  

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten staan ook vast. Dit betaal je voor het transport van de stroom en het gas. Jij betaalt dit aan de energieleverancier en deze draagt het af aan de netbeheerder (zoals Stedin of Liander). In tegenstelling tot de energieleveranciers kun je niet overstappen van netbeheerder. De hoogte van de kosten hangt af van het stroom- en gasnetwerk van je woonplaats. 

Hoewel je het niet op iedere energierekening zal terugzien, zijn de netbeheerkosten opgesplitst. Ze bestaan uit: de periodieke aansluitvergoeding (het tarief voor het beheer van de aansluiting), het capaciteitstarief en vastrecht (het tarief voor het transport van stroom en gas) en het meettarief (het tarief voor de elektriciteit- en gasmeter). 

Belastingen of overheidsheffingen

De overheid heft belasting op energie omdat het in veel gevallen uit niet-duurzame bronnen komt, en het dus milieubelastend is. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer belasting je betaalt. Maar omdat de overheid ook vindt dat iedereen een bepaalde hoeveelheid elektriciteit en gas nodig heeft om te kunnen leven, wordt er een vast bedrag van de energiebelasting afgetrokken. Dit zie je dan ook terug op je energierekening in een vermindering, een compensatie, van de energiebelasting. 

In 2013 is er een nieuwe heffing geïntroduceerd: de ODE (Opslag Duurzame Energie). De hoogte van deze heffing is afhankelijk van je verbruik: hoe meer stroom en gas je verbruikt, hoe meer je betaalt. De opbrengsten van de ODE worden gebruikt voor het opwekken van duurzame energie. 

Over alle kosten voor levering, transport en netwerk, onderhoud van de meter en belasting betaal je 21 procent btw.

De energieprijzen rijzen de pan uit

Overzicht en overige kosten

In het overzicht zie je al je termijnbedragen op een rij. Deze termijnbedragen zijn 'voorschotbedragen'. In dit overzicht zie je daarom ook een verrekening staan: is je verbruik meer geweest dan waarvoor je het voorschot deed, dan moet je bijbetalen. Heb je juist minder verbruikt dan waarvoor je betaalde, krijg je een bedrag terug (of het wordt verrekend met de eerstvolgende termijnbetaling). 

Je zal ook een overzicht zien met de exacte hoeveelheden stroom en gas die je hebt verbruikt. Dit kan onderscheiden zijn in een 'normaal-' en 'laagtarief' als je een dubbele meter hebt. Op sommige rekeningen zie je een vergelijking van je jaarverbruik met eerdere jaren.

Aan de hand van je energieverbruik van het afgelopen jaar en op basis van de verwachtingen voor de energiekosten, stelt de energieleverancier een nieuw termijnbedrag (voorschotbedrag) vast. 

Eventuele administratiekosten en kortingen, zoals een welkomst bedrag na overstap, worden ook in dit overzicht meegenomen. 

Bron: Consumentenbond / Consumind / HierOpgewekt