CDA stelt Kamervragen over peperdure gehoorapparaten na Radar-uitzending

Kamervragen

Audiciens praten soms naar onnodig dure hoortoestellen toe, zo onthulde Radar in de uitzending van maandag 11 maart 2024. Harmen Krul, Tweede Kamerlid van het CDA, heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra (D66).

Het CDA vraagt zich onder meer af of er niet meer toezicht moet zijn op audiciens. En wat kan er worden gedaan om het toezicht op de kwaliteit van zorg die audiciens leveren, te verbeteren?

Dit zijn de vragen van het CDA:

1.      Heeft u de uitzending van Radar gezien? Zo ja wat vindt u hiervan?

2.      Wat vindt u ervan dat commerciële hoorwinkels adviseren bij de aankoop van een medisch hulpmiddel?

3.      Wat vindt u ervan dat partijen die middels het consensusdocument Hoorzorg 2017 verschillende afspraken hebben gemaakt over het systeem van hoortoestelverstrekking, die afspraken nog steeds niet zijn nagekomen?

4.      Wat kunt u of de zorgverzekeraars doen zodat afspraken wel worden nagekomen en mensen die een hoormiddel nodig hebben niet geadviseerd wordt een duurder - en niet noodzakelijk nodig - medisch hulpmiddel aan te schaffen?

5.      Wat vindt u van het signaal van het Zorginstituut dat toezicht op de kwaliteit van de zorg die door audiciens wordt geleverd ontbreekt? 

6.      Wat kunt u doen om het toezicht op de kwaliteit van zorg die audiciens leveren te verbeteren?

7.      Bent u bereid om met de zorgverzekeraars hierover in gesprek te gaan?

Heb je het item over dure gehoorapparaten nog niet gezien? Je kunt het hier terugkijken