Gehoorapparaat nodig? Zo laat je je geen onnodig duur apparaat aansmeren

Gehoorapparaat

Als je een hoortoestel aanschaft, moet je opletten dat de audicien je geen onnodig duur apparaat aansmeert. Zo behandelen we in de uitzending van maandag 11 maart 2024. Waar kun je op letten en hoe voorkom je dit? Radar zet het voor je op een rij. 

Onnodig duur hoortoestel

Bij een audicien word je aan de hand van een gehoortest en een vragenlijst ingedeeld in een categorie, gebaseerd op je gehoorverlies en je levensstijl. Er zijn vijf categorieën waarbij categorie 1 staat voor eenvoudig gehoorverlies en categorie 5 voor zeer complex gehoorverlies. 

Gehoorapparaten worden ook in deze categorieën ingedeeld, zodat je in principe makkelijk zou kunnen kiezen. Val jij in categorie 2? Dan kun je dus kiezen uit alle hoortoestellen in categorie 2. Het is belangrijk om binnen deze vijf categorieën te blijven, omdat je zorgverzekering het anders niet vergoed. 

Aandachtspunten gehoorapparaat

Voor 95 procent van alle mensen met gehoorproblemen is een apparaat uit een van deze vijf categorieën overigens gewoon voldoende. Toch koopt maar liefst 20 procent een toestel uit een categorie die niet vergoed wordt. Vandaar dat we een paar aandachtspunten op een rij zetten: 

Check je zorgverzekering

Zoek voor je eerste bezoek aan een audicien uit wat jouw verzekering vergoed. Ga na of de audicien een contract heeft met jouw zorgverzekeraar en bekijk de polisvoorwaarden en het reglement Hulpmiddelen van jouw zorgverzekering. Zo weet je wat je vergoed kunt krijgen. 

Bedenkt vooraf goed wat je nodig hebt

Zet voor je bezoek aan de audicien op een rij wat je nodig hebt. Werk je bijvoorbeeld nog en heb je vaak vergaderingen? Of zit je regelmatig in drukke ruimtes? 

Het kiezen van een gehoorapparaat is volgens Stichting Hoormij - de stichting voor iedereen met een gehoor- of evenwichtsaandoening - als het kopen van een auto: je wordt heel snel verleid tot de aankoop van allerlei extra’s. Houd daarom goed in je achterhoofd welke snufjes je echt nodig hebt. Andere snufjes kunnen je gehoorapparaat onnodig duur maken. 

Lees je goed in

Informeer bij de mensen in je omgeving naar hun ervaringen met audiciens of bekijk reviews op de website. Lees je daarnaast in op websites als Hoorwijzer.nl, waar je beoordelingen van verschillende gehoorapparaten kunt vinden.

Neem iemand mee

Laat een familielid of een vriend of vriendin je helpen door mee te denken, alert te zijn en kritische vragen te stellen. Is iets niet helemaal duidelijk? Blijf dan doorvragen. 

Voorkom verkooppraatjes

Je kunt best laten weten dat je goed voorbereid bent. Geef bijvoorbeeld gewoon aan dat je in principe een hoortoestel wilt dat vergoed wordt door je verzekering én dat je weet dat dit in de meeste gevallen gewoon kan. Op die manier kun je verkooppraatjes mogelijk voorkomen. 

Twijfel je? Bezoek een tweede audicien

Twijfel je aan het advies van de audicien of is het advies een hoortoestel buiten een van de vijf categorieën? Ga dan langs bij een tweede audicien voor een gehoortest. Vergelijk deze uitslag met de uitslag en het advies van de eerste audicien. 

Zijn deze ongeveer gelijk? Kies dan de audicien waar je je het prettigst bij voelt. 

Probeer toestellen gratis uit

Je kunt gratis twee verschillende hoortoestellen uitproberen: 8 weken per toestel. Krijg jij een gehoorapparaat buiten categorie 1 tot en met 5 aangeraden? Probeer dan eerst een paar weten een hoortoestel binnen deze categorieën. Merk je duidelijk verschil tussen beide apparaten? Dan is het toestel uit de buitencategorie het waard. 

Bron: Stichting Hoormij