CDA wil zittenblijven voorkomen

klas_01.jpg

Het CDA wil meer doen om zittenblijven te voorkomen. Het geld dat hiermee bespaard wordt, kunnen scholen zelf investeren in verbetering van het onderwijs.

'Het CDA stelt voor om maatregelen tegen zittenblijven te verbreden en intensiveren', aldus Tweede Kamerlid Michel Rog die het voorstel woensdag tijdens de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal doen.

Zomerscholen

Zo wil de partij meer inzetten op zomerscholen, waarmee al drie jaar geëxperimenteerd wordt. Afgelopen zomer werkten 260 scholen in het voortgezet onderwijs samen in 124 zomerscholen waar ongeveer 5000 leerlingen vakken volgden waar ze een onvoldoende voor stonden. Minimaal twee weken lang kregen ze intensieve begeleiding. Maar liefst 85 procent van de leerlingen ging alsnog over. Hiermee bespaart de overheid volgens de partij 7800 euro per leerling. Dat leidt nu al tot een besparing van 33 miljoen euro in totaal.

Beloning

'De aanpak van zittenblijven voorkomt een negatieve ervaring voor leerlingen, een negatief leerklimaat in de klas, maar ook nog eens tientallen miljoenen euro's', aldus Rog. 'Dat geld vloeit nu nog terug naar de staatskas, maar dat wil het CDA gebruiken om het onderwijs nog beter te laten aansluiten op de leerbehoeften van leerlingen.' Om scholen te stimuleren zittenblijven te voorkomen, wil de partij dat de staatssecretaris van Onderwijs een beloning in het leven roept. 'Een leerling die met extra inspanning toch overgaat zou de school iets moeten opleveren.'

Bron: ANP