Leerlingen moeten beste vak kunnen uitbuiten

uitbuiten_780.jpg

Leerlingen die erg goed zijn in een bepaald vak, mogen dat vak altijd op een hoger niveau volgen. Als scholen deze mogelijkheid niet willen of kunnen aanbieden, moeten ze daarvoor een heel goede reden hebben.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) schrijft woensdag aan de Tweede Kamer dat hij dit soort maatwerk op alle scholen verder gaat stimuleren. Hij vindt het belangrijk dat kinderen zich verder kunnen bekwamen in het vak waar ze al goed in zijn.

Talent

'Niet ieder kind past precies in het vakje vmbo, havo of vwo. Nu bepaalt je slechtste vak nog te vaak hoe goed je kunt zijn in je beste vak. Dat is demotiverend voor leerlingen en een verkwisting van talent', aldus Dekker. Alle scholen moeten uiteindelijk alle leerlingen die dat willen, de mogelijkheid geven om hun beste vak naar een hoger niveau te tillen.

Scholen mogen dit al doen maar ze zijn volgens Dekker erg terughoudend. Vorig jaar deden ruim 1850 leerlingen eindexamen in een vak op een hoger niveau. Maar ieder jaar zijn er zeker tienduizend leerlingen die voor een hoger niveau van een vak in aanmerking zouden komen, aldus Dekker. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met een begaafdheid voor talen of voor exacte vakken terwijl ze juist niet zo goed zijn in de andere vakken.

De staatssecretaris wil eventuele obstakels die scholen nu nog weerhouden van deze aanpak oplossen.

Doorstroming

De VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, is blij met de plannen voor het 'diploma op maat'. De raad roept scholen op er snel werk van te maken. De organisatie hoopt ook dat het voor leerlingen die een vak op een hoger niveau hebben gevolgd, makkelijker wordt om door te stromen naar specifieke vervolgopleidingen.

Bron: ANP