Meer leerlingen volgend jaar naar zomerschool

onderwijs_780_2507.jpg

Steeds meer leerlingen kunnen volgend jaar zomer hun kennis bijspijkeren en achterstanden wegwerken tijdens de zomerschool.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs trekt er 9 miljoen euro voor uit, net als twee jaar geleden. Het is volgens hem de bedoeling dat middelbare scholen het project uiteindelijk in hun eigen begroting opnemen.

Steeds meer zomerscholen

Leerlingen worden begeleid door docenten en studiecoaches, die ook extern kunnen worden ingehuurd. Ze kunnen in maximaal twee weken voorkomen dat ze blijven zitten. De school bepaalt wie deelneemt aan het zomerprogramma en stelt de overgangstoets samen.

Steeds meer middelbare scholen hebben een zomerschool waar leerlingen de leerachterstand kunnen wegwerken. Dit jaar zijn het er 310, ruim 13.000 leerlingen offeren er - al dan niet vrijwillig - een deel van hun zomervakantie voor op. Naast het belang van de leerling speelt mee dat zittenblijven duur is voor de school.

Effectief

'Zittenblijven is voor veel leerlingen erg demotiverend', aldus Dekker zaterdag. 'Vaak blijft een leerling op één of twee vakken zitten. Het is zonde als iemand een heel jaar moet overdoen. Ruim vier van de vijf leerlingen die aan een zomerschool meedoen, gaan alsnog over naar de volgende klas.'

Zomerscholen leveren volgens zijn ministerie een flinke bijdrage aan het terugdringen van het percentage zittenblijvers. Nu moet nog 5,3 procent van de leerlingen in het voorgezet onderwijs een jaar doubleren.

De eerste experimenten met de zomerschool waren in 2013 en 2014.

Bron: ANP