Chaos met fietsen rond stations blijft

Het lukt de overheid, ondanks een forse investering, maar niet om het enorme tekort aan fietsenrekken en -stallingen rond stations op te lossen. Naar verwachting loopt het tekort de komende jaren alleen maar op. Dat blijkt uit een prognose van ProRail, meldt het AD.

Enkele jaren geleden zette de overheid het actieplan 'Fietsparkeren bij stations' op om de parkeermalaise aan te pakken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelde toen 220 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van 100.000 fietsparkeerplaatsen.

Uit de prognose van ProRail blijkt nu dat dit voor de komende jaren bij lange na niet genoeg is. Als het economisch tij meezit en er dus elke dag meer mensen naar hun werk gaan, kan het tekort aan plekken in 2030 zelfs oplopen tot 60.000.

Fietsendiefstal terugdringen


Fietsendiefstal terugdringen

De RAI vereniging wil samen met onder meer de Fietsersbond, NS, ProRail, verzekeraars en politie het aantal diefstallen op fietsen de komende 4 jaar terugdringen. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 600.000 fietsen gestolen.

Vorig jaar werd zo'n 800 keer een lokfiets ingezet. In twee op de drie gevallen kon daardoor een dief worden aangehouden. De RAI Vereniging heeft een Raamplan Fietsdiefstal opgesteld, dat onder meer voorziet in meer en betere registratie van de tweewielers en het promoten van goedgekeurde sloten.

Bron: ANP Mediawatch / Algemeen Dagblad