background branding

Chemische stof PFAS vaak te vinden in kinderproducten

4meikleding.jpg

Diverse kinderproducten die water- of vuilafstotend zijn, van kleding tot meubelhoezen en kussenslopen, bevatten volgens Amerikaans onderzoek PFAS. Onder die noemer vallen tal van nauwelijks afbreekbare chemische stoffen die worden geassocieerd met hogere risico's op kanker, hoog cholesterol en bijvoorbeeld problemen met het immuunsysteem of de voortplanting.

De onderzoekers van het Silent Spring Institute in de staat Massachusetts troffen meetbare concentraties PFAS aan in achttien op kinderen gerichte producten. Daar zaten ook producten bij die worden verkocht met de claim dat ze 'groen' of 'niet giftig' zijn. Dat is volgens de wetenschappers niet geheel verrassend, omdat instanties die certificaten uitgeven vaak geen criteria hebben over PFAS. Het merendeel was geproduceerd in China.

In 54 van de 93 producten werd fluorine gevonden

In totaal werden 93 producten geanalyseerd. In 54 daarvan werd fluorine gevonden, wat een indicator kan zijn dat een product PFAS bevat. Zogeheten poly- en perfluoralkylstoffen zijn door de mens gemaakt en komen in de natuur niet voor. Ze hebben de handige eigenschap dat ze bijvoorbeeld waterafstotend zijn.

Vanwege de risico's raden de wetenschappers die de studie uitvoerden het gebruik ervan in kinderproducten af. De gezondheid van kinderen beschermen is belangrijker dan het 'niet-essentiële' gebruik voor deze toepassingen, stellen ze. 'De lichamen van kinderen ontwikkelen zich nog en zijn extra gevoelig voor blootstelling aan chemicaliën', leggen de onderzoekers uit. 'Het is verstandig als ouders producten willen vermijden die ingrediënten bevatten die de gezondheid van hun kinderen nu en in de toekomst zou kunnen schaden.'

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology. 

Bron: ANP