Chromebook: goeie koop?

200919 chromebook.jpg

Chromebooks zijn goedkoop, maar zijn ze ook een goede keuze? Veel hangt af van waarvoor je je laptop wil gebruiken. Alles draait rond Chrome, de webbrowser van Google, en veel programma's kun je niet gebruiken. Wat zijn de voor- en nadelen?

Chromebooks zijn de laptops van Google die op Chrome OS draaien, het eigen besturingssysteem van het bedrijf achter de Google-zoekmachine. Daardoor zul je er geen programma's op vinden van andere besturingssystemen zoals Windows en MacOS. Chrome OS is gemaakt voor het internet.

Internet eerst

Bij de laptops van Google is het namelijk zo dat je je taken online uitvoert: je werkt in de cloud. De capaciteit van de harde schijf is beperkt, waardoor je weinig lokaal kunt opslaan. Nadat je bent ingelogd op je Gmail-account, kun je in de cloud je documenten en foto's raadplegen en werken met de virtuele programma's die Google in Google Drive gratis aanbiedt; zoals Google Docs, het alternatief voor de populaire tekstverwerker Word van Microsoft. 

Beperkt aanbod?

Wie toch Microsoft Office wil gebruiken, moet het zelf aankopen en installeren. Alleen de programma's uit de Chrome Web Store en de Android-apps uit de Google Play Store werken op chromebooks. Je bent dus beperkt tot het aanbod van de online winkels van Google, maar dat aanbod wordt wel steeds uitgebreid. 

Android-apps downloaden kan bij de nieuwere modellen. De toegang tot de miljoenen Android-apps hebben de Chromebooks op de markt naar een hoger niveau gebracht. Niet alle Android-apps zijn beschikbaar, maar dat hoeft geen probleem te zijn. En voor wie wat meer technisch is onderlegt: je kunt op de Chromebooks ook Linux-applicaties draaien.

Eenvoud: voor- en nadelen

Met een Chromebook kun je in feite weinig meer dan Google Chrome opstarten, maar de basale opzet heeft zeker ook voordelen: je hoeft geen programma's te installeren of configureren, waardoor je luttele seconden na je aankoop al aan de slag bent, en zo is het ook vrijwel onmogelijk een virus op te lopen. Je hoeft ook niet op updates te zitten wachten, die worden op de achtergrond geïnstalleerd.

Laag in prijs en verbruik

De laptops van Google verbruiken tevens weinig energie (je kunt lang zonder opladen). Ze zijn gemakkelijk in gebruik (de omgang lijkt op dat van Windows). De prijzen zijn laag, want specificaties voor snelheid en prestaties zijn minder belangrijk. En doordat het Chrome OS-systeem volledig op één taak is ingericht, is het licht en draait het ook op de goedkoopste modellen erg snel. 

Mailen en streamen

Veelzijdig kun je een Chromebook niet noemen, maar voor wie voornamelijk online werkt, op het internet surft, muziek en films streamt, heeft aan een Chromebook genoeg. Wie echter meer uit zijn laptop wil halen, lokaal zaken wil opslaan en verschillende programma's wil gebruiken, kiest liever voor een andere laptop.