Collectief verzekerde betaalt maandelijks 10 euro zorgpremie meer

zorgpolissen-vergelijken-individueel-collectief-31218_780.jpg

Wie een collectieve zorgverzekering heeft, heeft dat om er geld mee te besparen. Zo’n 10 euro per maand, denken mensen zelf. Echter: uit de enquête van Radar, onder ruim 26.000 mensen, blijkt dat mensen met een collectieve zorgverzekering zo’n 10 euro méér betalen dan wie een individuele zorgverzekering heeft afgesloten.

De meerderheid (62%) van de ondervraagden heeft een collectieve zorgverzekering. Wie dat niet heeft, heeft in de helft van de gevallen eerder wel een collectieve verzekering gehad. De reden om deze te beëindigen is in de meeste gevallen (50%) bijvoorbeeld een nieuwe baan, sportclub of met pensioen gaan: de relatie met de partij via wie de collectieve verzekering was aangegaan, stopt in dat geval. Maar er is ook 31 procent die via een individuele verzekering een goedkopere verzekering vond.

Hoe zijn mensen collectief verzekerd?
56%    Werkgever
12%    Consumenten-, ouderen- of vakbond
7%    Internetcollectief (United Consumers of PMA)
6%    Vereniging of koepelorganisatie
5%    Gemeente

De meeste mensen met een collectieve verzekering zijn trouw aan hun verzekering: 49 procent zit er langer dan 10 jaar. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat mensen het simpelweg te veel gedoe vinden om over te stappen. Ook in dit onderzoek zegt 35 procent überhaupt nooit gekeken te hebben naar een eventuele overstap. Wat ongetwijfeld ook meespeelt: twee derde is tevreden over de collectieve zorgverzekering. Slechts 11 procent zegt over te stappen (iets vaker naar een individuele zorgverzekering dan naar een andere collectieve zorgverzekering), nog eens 22 procent overweegt een overstap.

Collectief verzekerd vanwege de korting

1 op de 5 heeft de verzekering omdat ook familieleden kunnen deelnemen aan het collectief. 6 procent vindt het mooi makkelijk dat de premie automatisch wordt verrekend met de loonstrook. Anderen vertrouwen op de aanbeveling van hun werkgever/gemeente/bond/et cetera via wie ze de collectieve verzekering hebben afgesloten, of hebben de keuze gemaakt simpelweg omdat een collectieve zorgverzekering goed voelt.

Voor een grote meerderheid, 70 procent, is korting op de premie echter de reden om voor een collectieve zorgverzekering te kiezen. De meeste mensen zeggen tot 10 procent korting te krijgen. Maandelijks denkt de meerderheid tot wel 15 euro uit te sparen.

Hoeveel ‘korting’ krijg je maandelijks op je collectieve zorgverzekering?
8%      1 - 5 euro
24%    6 -10 euro
23%    11 – 15 euro
17%    Meer dan 15 euro
29%    Weet niet

Een derde zegt niet te weten of zij korting krijgen of hoeveel die korting bedraagt. Korting wil overigens ook niet zeggen dat je minder premie betaalt dan in het geval van een individuele verzekering. Dit blijkt ook als we naar de gemiddelde cijfers kijken: mensen met een collectieve zorgverzekering betalen per maand 138 euro premie voor hun basis en eventuele aanvullende zorgverzekering bij elkaar, tegenover de 128 euro die mensen met een individuele zorgverzekering betalen. Collectief verzekerden betalen gemiddeld genomen dus 10 euro méér.

Collectieve korting: ‘Sigaar uit eigen doos’

Hoewel de korting voor de meerderheid van de verzekerden een reden is om voor een collectieve verzekering te kiezen, valt het in de praktijk vaak tegen hoeveel je als consument bespaart. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg noemde de collectiviteitskorting deze zomer nog een ‘sigaar uit eigen doos’. Dat is omdat verzekeraars de premie eerst ophogen om daar vervolgens korting op te geven. De korting wordt dus door de verzekerden zelf betaalt.

Uit onderzoek door Zorgweb in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat de korting per collectief verzekerde ruim negen euro per maand bedraagt. Daarvan wordt ruim zeven euro per verzekerde betaalt vanuit de opslag op de premie (ervanuit gaande dat alle verzekerden op die polissen meebetalen aan de korting). De netto korting bedraagt daardoor net iets meer dan twee euro per collectief verzekerde. En dat is een stuk minder dan de 15 euro die veel collectief verzekerden denken te krijgen volgens de enquête.

Volgens de minister betalen individueel verzekerden of deelnemers van een collectiviteit met een lagere korting dan de opslag, netto mee aan de korting van mensen binnen een collectiviteit met een hoge korting. Maar ook voor mensen binnen zo’n collectief is de korting in werkelijkheid dus lager dan deze lijkt.

Om die reden wil minister Bruins de collectiviteitskorting op de basisverzekering per 2020 beperken van 10 procent tot 5 procent. De minister wil hiermee de ongelijkheid binnen het stelsel verminderen.

Collectieve zorgverzekering niet altijd het voordeligst

Ook volgens vergelijkingswebsites Independer en Pricewise leidt een collectieve korting niet altijd tot een goedkope premie. Een collectieve zorgverzekering is dus zeker niet altijd de goedkoopste optie. Voor Radar bekeken de vergelijkers twee verschillende cases van werkgeverscollectieven bij twee grote verzekeringsmaatschappijen. In beide gevallen konden zij voor de collectieve polis een gelijkwaardig, goedkoper alternatief vinden dat individueel af te sluiten is. Bekijk het fragment uit de uitzending.

Zelf controleren of je te veel zorgpremie betaalt?

Over het onderzoek naar collectieve zorgverzekeringen
Het onderzoek over collectieve zorgverzekeringen werd tussen 2 en 22 november ingevuld door 26.725 mensen. De meerderheid is lid van het Radar Testpanel. Deze groep laat met regelmaat eigen ervaringen en meningen meetellen door mee te doen aan de vragenlijsten van Radar. Ook meedoen met het panel? Meld je gratis aan.