Compensatie bij vertraging moet via rechter

Luchtvaartpassagiers moeten zelf naar de rechter stappen om compensatie af te dwingen bij een vertraagde of geannuleerde vlucht.
Zij hoeven daarbij geen hulp te verwachten van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.
Europese regels
Enkele passagiers hadden de staatssecretaris, die verantwoordelijk is voor luchtvaart, tevergeefs gevraagd maatregelen te nemen tegen KLM en Royal Air Maroc. De twee luchtvaartmaatschappijen kenden geen financiële compensatie toe na een vertraagde en een geannuleerde vlucht.
Europese regels schrijven voor dat luchtvaartmaatschappijen schadevergoeding moeten betalen als hun passagiers met een vertraging van minstens drie uur op hun eindbestemming aankomen. Wanneer sprake is van overmacht, bijvoorbeeld bij stakingen of zeer slecht weer, geldt die verplichting evenwel niet. Dat leidt weleens tot meningsverschillen.
Schadeclaim afgewezen
Volgens de Raad van State verplichten de Europese regels de staatssecretaris niet om in individuele gevallen tussenbeide te komen. Het Nederlands recht biedt daar evenmin een juridische basis voor, aldus 's lands hoogste bestuursrechter.
Passagiers kunnen zich nog wel melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport als zij vinden dat hun schadeclaim zonder gegronde reden is afgewezen. Als de toezichthouder vaststelt dat dit bij een luchtvaartmaatschappij stelselmatig gebeurt, kan bijvoorbeeld een boete worden opgelegd.
'Geen gang naar de rechter nodig'
Een woordvoerder van KLM zei dat het bedrijf altijd netjes over de brug komt bij verwijtbare vertragingen en annuleringen, en dat daarvoor geen gang naar de rechter nodig is. Hij kon niet aangeven waarom in dit specifieke geval de schadeclaim is afgewezen.
Bron: ANP