background branding

Concreet berekend: wat betekent het energieplafond als je van het gas af bent?

gasprijzen.jpg

De eerste energieleveranciers hebben hun tarieven verlaagd tot onder het prijsplafond. Hoe weet je of het voordelig is om over te stappen? Radar legt het uit. 

Allereerst is het belangrijk te kijken naar je verbruik.

Het basisverbruik van het prijsplafond is vastgesteld op 2900 kWh elektriciteit en 1200 m3 gas per jaar. Over dit verbruik betaal je maximaal € 0,40 per kWh en € 1,45 per m3 gas. Een gemiddeld huishouden verbruikt volgens het CBS in 2022 2.479 kWh elektriciteit en 1.169 m3 gas op jaarbasis. Dit betekent dat het voor een ‘gemiddeld huishouden’ pas voordelig is om over te stappen als de prijzen lager zijn dan de € 0,40 per kWh en € 1,45 per m3 gas.

Wat als je van het gas af bent?

Maar wat als je van het gas af bent? Neem Rita, uit de Radar-uitzending van oktober 2022. Rita verbruikt 6.772 kWh per jaar. Over de eerste 2.900 kWh betaalt ze € 0,40 per kWh. Voor de overige 3.872 kWh is ze afhankelijk van de prijs van haar leverancier. 

Bij de grote energiemaatschappijen betaalt ze zo’n 82 cent per kWh. De eerste energieleveranciers hebben de prijzen al aangepast naar prijzen rond het prijsplafond. Budget Energie biedt nu een prijs van 39 cent per kWh aan. Dit tarief geldt bij een enkele meter.

Als het tarief bij de huidige leverancier van Rita 82 cent per kWh blijft en Rita overstapt naar Budget Energie, zou dit betekenen - als we het totaalverbruik van Rita verdelen over twaalf maanden - dat ze in de maand maart 138,75 euro bespaart.

Een lagere prijs, maar voor hoe lang?

Dat klinkt mooi, maar hoeveel betaalt Rita de maanden die volgen? Er is geen garantie dat de energieprijzen op dit niveau blijven. Zeker niet wanneer je energiemaatschappij de tarieven maandelijks wijzigt.

Het is daarom belangrijk om bij overstappen goed te kijken hoe vaak de tarieven van je energiemaatschappij wijzigen. Dit staat in de algemene voorwaarden van het contract. Meestal gebeurt dit twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Het kan dat je energiemaatschappij deze prijzen vaker mag veranderen, ook dit staat in de algemene voorwaarden.

Budget Energie

Zo haalde Budget Energie afgelopen woensdag krantenkoppen toen het energiebedrijf aankondigde dat ze hun tarieven hebben verlaagd tot onder het energieplafond van de overheid. Klanten kunnen profiteren van de lage prijzen door de inkoopstrategie van het energiebedrijf. Het grootste deel van de stroom en gas wordt ingekocht op de energiebeurs, op korte termijn.

Deze inkoopstrategie heeft ook een keerzijde. Wanneer de prijzen hard stijgen, voel je dit veel sneller. Zo was Budget Energie afgelopen augustus nog de allerduurste energiemaatschappij, wanneer er wordt gekeken naar modelcontracten voor nieuwe klanten.

Eigen onderzoek

Energiedeskundige Joris Kerkhof van Independer waarschuwt dat, hoewel het overstappen naar een lager variabel tarief aantrekkelijk klinkt, het belangrijk is om goed onderzoek te doen. ‘Hoe vaker de prijs kan worden aangepast, hoe minder zeker je bent van de prijs die je in eerste instantie bent overeengekomen. Dat kan positief uitpakken als de prijzen dalen, maar negatief als de prijzen stijgen.’