Consumentenbond: Kinderdrankjes vaak suikerwater met smaakje

Kinderdrankjes bevatten vaak ingrediënten die ouders liever niet aan hun kinderen geven, dat schrijft de Consumentenbond op haar website. De bond deed onderzoek naar suiker en andere toevoegingen in in veel verkochte pakjes kinderendrinken. Slechts 4 van de 20 pakjes bevatten minder dan 30 kilocalorieën per 100 ml.

De Consumentenbond onderzocht van 20 drankjes het suiker-, sapgehalte en de zoetstoffen. Uit dit onderzoek blijkt dat aan vrijwel alle producten aroma's zijn toegevoegd. In bijna de helft zitten kleurstoffen, die verdoezelen dat veel merken gewoon suikerwater serveren. Appelsientje komt nog goed uit de test; deze bevat als enige van de onderzochte drankjes 100% sap, zonder kunstmatige toevoegingen. Suikers die van nature in fruit zitten, zorgen er toch voor dat kinderen hiermee veel suiker binnenkrijgen: omgerekend bijna 4 suikerklontjes per pakje.Minste suiker, wel weinig sap.

Het minste suiker bevat het drankje 'Simplie mixed fruit': dit drankje is gezoet met zoetstoffen en bevat slechts 1 kilocalorie per 100 ml. Het fruit is alleen ver te zoeken in dit drankje: 0,2 ml vruchtensap per 100 ml, aldus de Consumentenbond.

Bron: Consumentenbond