Consumentenbond: 'Misleiding bij advertenties tweedehands elektrische auto's'

misleiding-elektrische-auto-05062021.jpg

De Consumentenbond waarschuwt voor misleiding bij de prijzen van gebruikte elektrische auto's. Uit een steekproef van de bond komt naar voren dat verschillende autobedrijven hun gebruikte elektrische auto's goedkoper laten lijken dan ze zijn, door te adverteren met prijzen exclusief BTW. Deze misleiding is verboden. De Consumentenbond heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingelicht.

De bond onderzocht online advertenties voor drie merken gebruikte elektrische auto's: de Hyundai Kona, Tesla Model 3 en Peugeot e-208. Daarvoor werden maximaal de bovenste tien advertenties bekeken op de websites Autoscout24, Autotrack, Marktplaats, ViaBovag en ANWB. De meeste misleidende advertenties stonden op Autoscout24 en Marktplaats. Op viaBovag ging het het vaakst goed, maar dat betekent niet dat alle BOVAG-leden zich aan de regels houden. Op andere sites adverteerden deze namelijk wel met ex-BTW prijzen.

Op de site Autoscout24 biedt een BOVAG-bedrijf een Hyundai Kona aan voor 26.945 euro. In werkelijkheid kost de auto ruim 32.600 euro, inclusief 21 procent BTW, aldus de Consumentenbond. Op Marktplaats adverteert een BOVAG-lid met een Peugeot e-208 voor 27.900 euro. De werkelijke prijs is 33.759 euro. En op de site van de ANWB staat een Tesla Model 3 die ruim 9000 euro meer kost dan de geadverteerde 42.950 euro, stelt de bond.

'Deze advertenties zijn gericht op particuliere kopers en dan is het wettelijk verplicht de prijzen inclusief BTW te vermelden. De enige reden voor de autobedrijven om te adverteren zonder BTW is dat de advertentie gunstig naar boven komt in de zoekresultaten', zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Overheidssubsidie alvast verrekend

De onderzoekers zagen ook een andere truc om auto's goedkoper te laten lijken. Daarbij verrekent de dealer alvast de mogelijke overheidssubsidie voor elektrische auto's (2000 euro) in de advertentieprijs. Die subsidie moet de eigenaar echter zelf aanvragen, nadat hij de auto heeft gekocht.

Bron: ANP / Consumentenbond