Consumentenbond: 'Potje kruidenmix Jumbo bevat slechts 0,04 procent kruiden'

09122021Kruidenmix.jpg

Een potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest van de mix bestaat uit goedkope opvulling zoals zout, suikers of groente, meldt de Consumentenbond op basis van een steekproef.

Lidl pakt naar aanleiding van de bevindingen zijn gehaktmix aan. Die bestond, net als die van Aldi, volgens de Consumentenbond voor driekwart uit zout. In het voorjaar vervangt Lidl de mix door een zonder toegevoegd zout.

Niet alleen Lidl en Aldi zaten fout volgens de Consumentenbond. Ook sommige mixen van Verstegen zaten vol met zout. Verder bestaat de kruidenmix van Jumbo voor 80 procent uit paneermeel en bevat die 'slechts 0,04 procent' kruiden. De salademixen van Calvé bevatten vooral suiker en hooguit 12 procent kruiden. Daarnaast zou de stoofmix runderlapjes van Maggi vooral uit meel bestaan. Aldi, Jumbo, Verstegen en Calvé waren donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Misleidende verpakkingen

'De naam en de verpakking suggereren dat er veel kruiden in deze mixen zitten', zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar in een toelichting. 'Dat fabrikanten ze in werkelijkheid vol stoppen met goedkope ingrediënten is misleidend en in het geval van zout ook nog eens ongezond.' De mix voor kip traditioneel van Verstegen zou bijvoorbeeld al goed zijn voor meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag.

'Strengere regels voor het toevoegen van zout'

De Consumentenbond wil dat er strengere regels komen die het toevoegen van grote hoeveelheden zout verbieden. Ook moeten misleidende verpakkingen worden aangepakt. 'Keer op keer blijkt dat we dit niet kunnen overlaten aan de fabrikanten', zegt Molenaar.

Jumbo vanillevla

Eerder besteedde Radar aandacht aan vanillevla van onder andere supermarkt Jumbo. Deze vanillevla bleek geen vanille te bevatten, terwijl er met koeienletters 'vanille' op de verpakking stond. Hoewel dat wel was aangegeven op de achterkant van de verpakking, zocht Fons deze vanilleloze vanillevla uit. 

Radar checkt: Vanillevla zonder vanille

Bron: ANP