Consumentenbond concludeert: sociale media zijn ongeschikt voor kinderen
De Consumentenbond is na onderzoek naar acht apps van mening dat sociale media ongeschikt zijn voor kinderen. Er wordt op de platforms te weinig gedacht aan de kwetsbaarheid van kinderen, aan privacy en opties voor kindvriendelijk gebruik.
De onderzoekers van de Consumentenbond namen verschillende platforms onder de loep, namelijk Facebook, Instagram, Signal, Snapchat, Telegram, TikTok, WhatsApp en YouTube. Ze keken onder andere naar de opties die deze sociale media bieden aan ouders en kinderen voor veilig gebruik.
Apps stemmen advertenties af op gebruiker
Voor Facebook, Instagram, TikTok en Snapchat worden profielen aangemaakt. Content en advertenties worden vervolgens afgestemd op persoonlijke kenmerken. Snapchat en TikTok gaan het verst in deze afstemming. Zij stemmen de advertenties ook af op het gedrag en de locatie van hun gebruikers.
Toezicht en gegevens verwijderen niet bij alle apps even vanzelfsprekend
Bij Facebook, Instagram, YouTube en TikTok staan de profielen van jonge gebruikers standaard op privé. Alleen bij Facebook en Instagram kan je je schermtijd bijhouden en een maximumtijd per dag instellen. TikTok en YouTube maken het voor ouders mogelijk om toezicht te houden, alleen moet de app dan ook op hun telefoon zijn geïnstalleerd. De bedrijven verzamelen dan ook gegevens via deze smartphone.
Het is bij de helft van de apps niet makkelijk voor de gebruikers om hun account op te zeggen en hun gegevens te verwijderen. Bij Snapchat, Instagram en Telegram moeten gebruikers via de site van deze apps hun account verwijderen. Bij TikTok is het onduidelijk of alle persoonsgegevens worden verwijderd nadat een gebruiker zijn account heeft opgezegd.
‘Techbedrijven laten keer op keer zien dat ze het niet kunnen veranderen’
Directeur van de Consumentenbond, Sandra Molenaar, is niet van mening dat kinderen van social media af moeten: ‘Dat is niet de oplossing. Maar feit is wel dat de platforms in hun huidige vorm geen veilige omgeving vormen voor kinderen. Dat moet veranderen’, aldus Molenaar. ‘En dat kunnen we niet overlaten aan techbedrijven, want die laten keer op keer zien het niet te kunnen. Dus zijn er aanvullende regels nodig om kinderen beter te beschermen. Het belang van kinderen moet al in het ontwerp van de apps worden meegenomen. Dit staat ook beschreven in de code voor kinderrechten, waar wij onze steun voor hebben uitgesproken.’
Bron: De Consumentenbond