Consumentenbond start massaclaim tegen Meta: zo schrijf jij je in

Meta

De Data Privacy Stichting (DPS) en de Consumentenbond starten een nieuwe rechtszaak tegen Meta, om compensatie voor gebruikers van Facebook en Instagram af te dwingen. Meta schond namelijk jarenlang de privacy van Nederlandse gebruikers.

Waarom wordt Meta aangeklaagd?

In 2023 oordeelde de rechtbank Amsterdam dat Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, jarenlang de privacy van Nederlandse gebruikers heeft geschonden. Het bedrijf heeft consumenten namelijk onvoldoende geïnformeerd over waar hun gegevens voor gebruikt worden. 

Ook worden je gegevens voor advertentiedoeleinden gebruikt, zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven, en misleidt Meta gebruikers door essentiële informatie achter te houden. 

Hoe ziet de massaclaim eruit?

Vandaar dan de Data Privacy Stichting (DPS) en de Consumentenbond eisen dat Meta iedere Facebookgebruiker een compensatie van 750 euro betaalt voor alle schadelijke gevolgen van het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens. 

Ook eisen ze voor iedere Facebook- en Instagramgebruiker 500 euro compensatie voor illegale doorgifte van gegevens naar de Verenigde Staten. 

Tot slot vragen de instanties aan de rechter om Facebookgebruikers een bedrag ter compensatie toe te kennen op basis van de waarde van hun gegevens die Meta onrechtmatig heeft gebruikt. 

Zo schrijf jij je in

Had jij na 1 april 2010 een Facebookaccount? Dan kun je je aanmelden voor de schadevergoeding van 750 euro voor het gebruiken van je gegevens. Had je na 25 mei 2018 een Facebook- en/of Instagramaccount? Dan kun je je aanmelden voor de schadevergoeding van 500 euro voor het doorsturen van jouw gegevens naar Amerika. Je kunt je ook voor beide claims inschrijven. 

Aanmelden voor de massaclaim is gratis en kan via deze website. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond, wel moet je minimaal 16 jaar oud zijn. 

Het uitgangspunt van de massaclaim is ‘no cure no pay’. Dit betekent dat jij niks hoeft te betalen als er geen positieve uitspraak komt. Winnen de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) de rechtszaak en krijg je een schadevergoeding? Dan betaal je een deel hiervan aan de partijen die hiervoor gestreden hebben. Dit is maximaal 18 procent van het bedrag.