Consumentenbond start massaclaim tegen Samsung: zo schrijf jij je in

Samsung

Stichting Consumenten Competition Claims en de Consumentenbond dagen Samsung voor de rechter. Ze eisen compensatie voor consumenten die tussen 2013 en 2018 een televisie hebben gekocht. Zij hebben dankzij verboden prijsafspraken namelijk veel te veel geld voor hun toestel betaald. 

Waarom wordt Samsung aangeklaagd?

Samsung zette winkeliers van 2013 tot 2018 onder druk om televisies niet onder een bepaalde prijs te verkopen. Bovendien controleerde het merk of verkopers zich aan deze afspraken hielden. Zulke prijsafspraken zijn verboden. 

Als consument betaalde je hierdoor veel te veel geld voor een televisie: gemiddeld 12 procent, met uitschieters tot wel 29 procent. Kocht je een televisie van 1.000 euro? Dan heb je dus 120 tot 290 euro te veel voor dit toestel betaald. De totale schade bedraagt naar schatting meer dan 500 miljoen euro. 

Ook televisies van andere merken duurder

Niet alleen consumenten die een Samsung-televisie kochten hebben hierdoor te veel betaald, ook als je een ander merk aanschafte ben je gedupeerd. Met de prijsafspraken verstoorde Samsung namelijk de marktwerking, waardoor ook prijzen van concurrerende televisiemerken onnodig hoog waren. 

Consumentenbond start massaclaim

Vandaar dat de Stichting Consumenten Competition Claims en de Consumentenbond een schadevergoeding eisen. Het te veel betaalde geld moet terugbetaald worden, vinden zij.

Omdat je in je eentje geen kans maakt tegen zo’n groot bedrijf, zijn de Consumentenbond en Stichting Consumenten Competition Claims een massaclaim gestart. Ze verenigen gedupeerden en gaan namens hen de juridische strijd aan. Als je je inschrijft, steun je de actie en kun je de schadevergoeding eisen. 

Wie kan zich aanmelden voor de massaclaim?

Iedereen die tussen 9 januari 2013 en 7 december 2018 in Nederland een televisie kocht bij een (web)winkel kan meedoen met deze massaclaim. Dat geldt ook als je een televisie van een ander merk dan Samsung hebt gekocht. 

Zo schrijf jij je in

Aanmelden is gratis en kan via deze website. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond. Wel moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Het uitgangspunt van de massaclaim is ‘no cure no pay’. Dit betekent dat jij niks hoeft te betalen als er geen positieve uitspraak komt. Winnen de Consumentenbond en Stichting Consumenten Competition Claims de rechtszaak en krijg je een schadevergoeding? Dan betaal je een deel hiervan aan de partijen die hiervoor hebben gestreden. Dit is maximaal 25 procent van het bedrag.