Consumentenbonden: Bescherm kinderen beter tegen acrylamide

acrymalide-chips-consumentenbond-06032019.jpg

Consumenten, vooral kinderen, moeten beter worden beschermd tegen acrylamide, vinden tien consumentenorganisaties waaronder de Consumentenbond. Acrylamide is een kankerverwekkende stof die ontstaat bij het frituren, bakken of roosteren van zetmeelrijke producten op hoge temperatuur.

De organisaties testten 532 producten, waaronder chips, koekjes en ontbijtgranen. Een op de drie biscuits bleek meer dan de aanbevolen hoeveelheid acrylamide te bevatten. Dat is zorgwekkend aangezien die vaak worden gegeten door kinderen jonger dan 3 jaar, aldus BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties. Die vraagt de Europese Commissie om de richtlijnen aan te scherpen en bindend te maken.

BEUC wil ook dat Brussel komt met regels voor chips die zijn gemaakt van wortels, biet of pastinaak. Die worden vaak als een gezond alternatief gezien, maar blijken gemiddeld bijna twee keer zo veel acrylamide te bevatten als aardappelchips.

Vrijwillige maatregelen

De EU nam in de zomer van 2017 stappen die ervoor moeten zorgen dat voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants de hoeveelheid acrylamide in onder meer patat, ontbijtkoek, brood, koffie en chips terugdringen. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie was gebleken dat het gehalte in veel producten nog hoog was.

De tests tonen volgens BEUC-directeur Monique Goyens aan dat het goed mogelijk is om het acrylamidegehalte in voedsel te verlagen. Zij wijst erop dat als er geen bindende grenswaarden komen, er altijd producenten zullen zijn die de kwestie niet serieus nemen.

Waar kun je op letten?

Acrylamide ontstaat als je zetmeelrijke producten zoals aardappels en granen verhit boven 120 graden. Producten waar acrylamide in voorkomt zijn onder andere friet, ontbijtkoek, koffie, geroosterd brood, biscuits en chips. Het  is haast onmogelijk om acrylamide te vermijden. Maar het Voedingscentrum geeft wel enkele tips voor als je thuis kookt:

  • Bak aardappelproducten en brood niet te bruin. Wanneer zijn je frietjes te bruin? Raadpleeg de website van het Voedingscentrum
  • Frituur friet op een temperatuur van 175 graden
  • Maak je verse friet? Blancheer de gesneden aardappels dan kort
  • Bewaar aardappels op een donkere en koele plek
  • Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking van aardappelproducten

Bron: ANP / Voedingscentrum