Consumententip: 4K-tv - wat is het en wat kun jij ermee?

Zie jij ook steeds vaker de term '4K' langskomen? En heb je geen idee wat het is, en of jij er iets mee moet? Radar legt het je graag uit.

4K is een hoge resolutie waarin videobeelden kunnen worden opgenomen en uitgezonden. 4K is de volgende stap na High Definition (HD). In vergelijking met de beeldkwaliteit Full HD, die veel televisies nu ondersteunen, geeft 4K maar liefst vier keer scherper beeld.

Meer pixels = beter beeld

Voor de liefhebbers: we hebben het hier over 3.840 bij 2.160 pixels. Een pixel is het kleinste stukje beeld in één kleur. Tezamen vormen deze beeldjes het totaalplaatje dat je op een beeldscherm ziet. Wanneer een beeld uit meer pixels bestaat, kun je de details beter waarnemen. Een grote hoeveelheid pixels maakt het daarnaast mogelijk om een opname op een groot scherm te bekijken. Helemaal nieuw is 4K dan ook niet: bioscopen maken er al langer gebruik van.

Is 4K hetzelfde als Ultra HD?

4K wordt dan ook wel '4K Ultra HD' (of '4K UHD') genoemd. Sommige televisiefabrikanten spreken kortweg van Ultra HD, maar eigenlijk hoort de toevoeging 4K er wel echt bij. '8K UHD' is namelijk ook in ontwikkeling. Nóg scherper beeld, maar ook nog een paar jaar wachten...

Hoe kan ik 4K kijken?

Om beeld in 4K-kwaliteit te kunnen bekijken, moet de content allereerst in hoge kwaliteit zijn opgenomen én worden uitgezonden. Daarnaast heb je een televisie nodig die dit ondersteunt. Er bestaat ook '4K upscaling', waarbij HD-beelden door Blu ray-spelers of tv’s worden omgezet naar een hogere resolutie. Dit maakt het echter niet even scherp als originele 4K-opnamen.

Een 4K-tv aanschaffen of niet?

Of je een 4K-tv wil aanschaffen, hangt uiteraard af van je budget. Maar ook van de beschikbare ruimte in je huis. Hoe scherp je het beeld uiteindelijk ziet, is namelijk ook afhankelijk van de afstand tussen jou en het beeldscherm (zie hieronder). Daarnaast is het onzeker of er op korte termijn veel programma's worden aangeboden in 4K-kwaliteit.

Wat is de ideale kijkafstand?

De grote hoeveelheid pixels maakt dat je dichter op je tv kunt zitten, zonder dat het beeld korrelig wordt. Je kunt dan meer details zien. Zit je wat verder weg, dan kun je al snel het verschil tussen HD of K4 niet meer zien. Bij Full HD kun je een afstand van 2,5 keer de schermdiagonaal aanhouden, bij 4K is dat ongeveer 1,5 keer de diagonaal. Bij een beeldscherm van 50 inch (127 cm, een veelvoorkomend formaat voor 4K-televisies) is dat rond de 2 meter. Om te kunnen genieten van de extra kwaliteit moet je dus wel érg dicht op je tv zitten. De vraag is of dat comfortabel is…