Nieuwe televisie kopen: waar moet je op letten?

20190923_tv.jpg

In elektronicawinkels staan meestal tientallen verschillende soorten televisies. Onderling verschillen de tv's in grootte, uiterlijk, ingebouwde technologie, maar vooral in prijs. Waarmee moet je rekening houden als je een nieuwe televisie koopt?

De televisie heeft in veel huishoudens een centrale plek in de woonkamer. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken als je je tv vervangt door  een nieuw exemplaar. Radar spreekt over de aanschaf van een nieuwe televisie met Sim Kranenburg. Hij reviewt al enkele jaren de nieuwste televisies voor technologiewebsite Tweakers.net.

Vooral het uiterlijk van een tv is belangrijk

'Let bij de aanschaf van een televisie vooral op het design', geeft Kranenburg aan. 'Een televisie staat een aantal jaar in je woonkamer, dus het is belangrijk dat een tv er mooi uitziet. De meeste fabrikanten gebruiken bij de ontwikkeling van een televisie dezelfde technieken. Hierdoor is de kwaliteit van het beeld ook gelijkwaardig.'

Verschillende fabrikanten hebben een tijdje gebogen schermen aangeboden, maar inmiddels zijn die nauwelijks meer verkrijgbaar. Terecht, volgens Kranenburg, die het niets vindt toevoegen.

Beeldkwaliteit: Full HD of Ultra HD?

De resolutie van de televisie bepaalt hoe scherp het beeld is. Tot voor kort was Full HD de standaard, maar 4K-televisies, die vier keer zo scherp zijn, zijn de laatste tijd flink in prijs gedaald. Voor minder dan 400 euro heb je al een 4K-televisie van fors formaat. Full HD-schermen kun je eigenlijk alleen nog maar op goedkope kleine modellen vinden.

Momenteel wordt er nog geen televisie in 4K uitgezonden, maar het lijkt niet lang meer te gaan duren voordat je sportuitzendingen in 4K kunt gaan bekijken. Sommige providers bieden al een beperkt aantal zenders in 4K aan. Verder kunnen meerdere streamingdiensten al in 4K bekeken worden en bestaan er 4K-Blu-rayschijfjes.

Hoe groot moet het scherm zijn?

De grootte van het scherm is vooral afhankelijk van hoe ver je van het scherm afzit. Bij een schermdiagonaal van 32 inch (81 centimeter) moet je ongeveer 2,5 meter van het scherm afzitten voor de optimale kijkervaring. Bij 40 inch (102 centimeter) is dit ruim 3 meter, bij 46 inch (117 centimeter) is dit 3,5 meter en bij 55 inch (140 centimeter) is dit ruim 4 meter.

Schermfrequentie: Hoe meer hertz hoe beter het beeld?

Schermfrequentie (dat in hertz wordt gemeten) geeft aan hoe vaak het beeld op je tv per seconde wordt vernieuwd. Hoe meer hertz een televisie heeft, hoe vloeiender het beeld. Toch betekent dit niet dat de kijkervaring ook beter wordt.

Televisie-uitzendingen worden uitgezonden in 50 hertz en de meeste films in 24 hertz. Als je televisie op een hoger aantal hertz is ingesteld, berekent de televisie zelf de extra beelden. Hierdoor lijkt het beeld soepeler, maar doordat een tv verkeerde berekeningen kan doen, kunnen beelden onlogisch worden. Kranenburg: 'Je kunt de schermfrequentie bij de aanschaf van een tv het beste negeren. Alle midrange televisies kunnen beelden mooi weergeven.'

Wat is HDR en heb ik het nodig?

HDR staat voor 'high dynamic range'. Dit betekent dat het scherm op de ene plaats feller kan zijn dan de andere. De meeste televisies hebben een egaal wit vlak waar de kleuren voor worden geprojecteerd. Om verschillen in lichtsterkte te creëren, delen sommige duurdere televisies de achtergrondverlichting in verschillende delen op (local dimming). Hoe meer van die delen, hoe beter het effect wordt. Bij OLED-televisies produceren alle beeldpunten hun eigen licht, wat het effect nog beter maakt. Dergelijke televisies beginnen helaas pas bij 1000 euro.

Let op: als op de doos van een televisies staat dat hij met HDR overweg kan, betekent dat niet dat het beeld er daardoor ook beter uitziet! In veel gevallen geeft dit alleen aan dat de televisie een HDR-signaal begrijpt. Als hij echter een 'normaal' scherm heeft, ziet het beeld er hetzelfde uit als een niet-HDR-beeld. Wil je HDR goed kunnen weergeven, zoek dan naar een OLED-televisie of een die 'local dimming' kan.

Pas op voor de shopmodus

Een nieuwe televisie in de winkel uitzoeken lijkt handig, omdat je direct tientallen modellen onderling kan vergelijken, maar volgens Kranenburg moet je oppassen voor de shopmodus.

'Televisies in de winkel staan in een speciale modus waardoor de schermen extra fel, voornamelijk blauwachtig, licht uitzenden.' Deze modus wordt gebruikt om te wedijveren met de verlichting in de winkel, maar het zorgt er volgens Kranenburg ook voor dat je de beeldkwaliteit van een scherm in een winkel niet goed kan beoordelen.

Wat is de ideale kijkhoek?

'De kijkhoek is bij bijna alle LED-tv's perfect', aldus Kranenburg. Overigens is de kijkhoek volgens hem vooral afhankelijk van de gezinssituatie. De beste manier om de kijkhoek te controleren is door in een winkel een paar passen opzij te doen.

Ook reflectie van de zon kan de kijkervaring beïnvloeden, maar de beste manier om de reflectie tegen te gaan is volgens Kranenburg om de gordijnen dicht te doen. 'Er zijn technieken als coating die ervoor zorgen dat schermen minder spiegelen, maar dit zorgt er ook voor dat het kleurcontrast van het scherm afneemt.'

Heb ik een smart tv nodig?

'De software van een smart tv veroudert snel', zegt Kranenburg. 'De meeste mensen gebruiken een smart tv vooral voor Uitzending Gemist, Netflix of YouTube, maar daar heb je niet per se een smart tv voor nodig. Een slimmere optie is bijvoorbeeld een Chromecast.' Radar heeft enkele mogelijkheden om media op je televisie af te spelen met elkaar vergeleken:

Hoe speel ik Netflix en andere video's op mijn tv af?

Online of in de winkel kopen?

Waar kun je het beste een televisie kopen: in een fysieke winkel of in een webshop? Het voordeel van een fysieke winkel is dat je de televisies op een rijtje ziet staan. Aan de andere kant kun je online de prijzen gemakkelijker vergelijken.

Kranenburg: 'Als je online een televisie koopt, heb je bovendien het recht om het apparaat binnen twee weken terug te sturen als deze niet bevalt. Hierdoor kun je gemakkelijk kijken of de tv echt bij je past.'

Bron: Tweakers.net / Sim Kranenburg