Wat is een Apple TV?

wat-is-apple-tv-170814.jpg

Televisiekijken is door de opkomst van de smart-tv de afgelopen jaren flink veranderd. Hoewel 'ouderwets' televisiekijken nog gewoon mogelijk is, is het kijken van video wanneer het jou uitkomt flink in opkomst. Een handig alternatief voor een smart-tv is de Apple TV. Wat kun je precies met deze uitbreiding voor je televisie?

Even een YouTube-filmpje kijken of een serie op Netflix. Met een smart tv kun je dat doen zonder dat je je comfortabele bank hoeft te verlaten. Software op een smart tv veroudert echter snel, waardoor je ervaring al snel niet meer optimaal is. Een alternatief is Apple TV.

Wat is Apple TV?

Anders dan dat de naam misschien doet vermoeden is Apple TV geen televisie van het gelijknamige elektronica-bedrijf. Apple TV is een mediaspeler waarmee je content, bijvoorbeeld YouTube-filmpjes of foto's vanaf je telefoon, op je televisie kan afspelen. De eerste Apple TV verscheen tien jaar geleden, de nieuwste versie -de vierde generatie Apple TV- komt uit 2015.

Een Apple TV bestaat uit een zwart boxje, de mediaspeler, en een kleine afstandsbediening. Op deze afstandsbediening zitten zes knoppen, waaronder een knop waarmee je je televisie met spraakcommando's kan besturen via Siri (lees ook: Persoonlijke spraakassistent op je smartphone met Siri of Google). Hierdoor hoef je niet meer in een menu te zoeken naar ondertiteling, maar kun je aan je televisie vragen om de ondertiteling aan te zetten.

Welke apps kun je gebruiken op Apple TV?

Een selectie van diensten met een eigen app voor Apple TV:

  • Netflix
  • YouTube
  • Vimeo
  • NOS
  • RTL
  • Pathé Thuis
  • Apple Music
  • iTunes

De NPO heeft op dit moment nog geen app voor Apple TV, maar geeft op zijn website wel aan dat de mogelijkheden onderzoeken. Naast de apps uit bovenstaand overzicht heb je op Apple TV ook de mogelijkheid om games te downloaden en te spelen via de bijgeleverde afstandsbediening.

Hoe werkt Apple TV?

Om een Apple TV te gebruiken, moet je het apparaat via een HDMI-kabel aansluiten op je televisie, terwijl je met een aparte stroomkabel de mediaspeler van stroom voorziet. Eventueel kun je ook nog een netwerkkabel aansluiten, maar je kunt ook gebruikmaken van een wifi-netwerk. Op het kastje zit ook nog een USB-C-poort (lees ook: Wat is USB-C?), maar deze kun je niet gebruiken om extra accessoires aan te sluiten.

Helaas heeft Apple TV geen speciale poort voor audio, waardoor je alleen muziek kan afspelen via HDMI. Dit betekent dat je televisie aan moet staan als je via je Apple TV muziek wil afspelen.

De gemakkelijkste manier om de Apple TV voor het eerste gebruik in te stellen is met behulp van een iPhone of iPad. Hierdoor neemt de mediaspeler automatisch veel relevante informatie over en hoef je dit niet handmatig met de afstandsbediening in te voeren.

Een Apple TV is vooral handig als je gebruik maakt van andere producten van Apple. Zo kun je wel je iPhone of iPad verbinden met een Apple TV, maar geen Android-toestel. Ook kun je muziek via Apple Music afspelen, maar niet via bijvoorbeeld Spotify.

Alternatieven

Apple TV is niet de enige manier om op een gemakkelijke manier foto's, films of series op je televisie te streamen. Zo kun je ook gebruikmaken van de functionaliteiten van een smart tv. Maar zoals eerder genoemd veroudert de software van een smart-tv wel snel. Een andere veelgebruikte mediaspeler is de Chromecast van Google. De Chromecast is een stukje kleiner dan de Apple TV, werkt wel met Android-toestellen en is fors goedkoper.

Lees ook: Wat is een Chromecast?

Overigens zijn er ook nog andere mediaspelers waar je voor kan kiezen. Deze hebben over het algemeen het voordeel dat je alles precies kan instellen zoals je zelf wil, alleen zijn ze technisch wel een stuk complexer. Let daarbij wel goed op dat je geen gebruikmaakt van illegale content.

Oorspronkelijke publicatiedatum 21 augustus 2017, laatste update: 9 mei 2018

Bron: Apple / iCulture