Consumententip: Cadeaubon versus tegoedbon

Aan een cadeaubon zijn andere rechten verbonden dan aan een tegoedbon. Wat zijn precies de verschillen?

Een cadeaubon wordt gekocht om aan een ander cadeau te doen. Met de waarde die op de bon staat, kan iemand op een later tijdstip een product uitkiezen. Het is degene die de bon koopt die akkoord gaat met de voorwaarden die de verkoper heeft bepaald. In de meeste gevallen kunt u deze voorwaarden terugvinden op de cadeaubon. 

Ruilen is een gunst

Een tegoedbon krijgt u als u een product terugbrengt naar de winkel. Als u spijt heeft van uw aankoop of het product voldoet niet aan de eisen, dan zegt de wet: koop is koop. Ruilen is geen wettelijk recht, maar een gunst van de verkoper. Als de verkoper ervoor kiest om een tegoedbon uit te schrijven, dan mag hij daar eisen aan stellen, zoals een datum tot wanneer de bon geldig is. Als er alleen een uitgiftedatum op de tegoedbon staat, dan is hij vijf jaar geldig. 

Geldigheidsduur

Voor een cadeaubon gelden andere regels. Als er geen datum op vermeld staat, is hij voor altijd geldig. Als er alleen een uitgiftedatum op staat, geldt hetzelfde als bij een tegoedbon: een geldigheidsduur van vijf jaar. Het kan ook zijn dat de verkoper er zelf een uiterste datum op heeft gezet. Let er dan op dat een geldigheidsduur van minder dan een jaar niet redelijk is.