Consumententip: Consumenten verspillen miljoenen aan mobiel abonnement

Uit onderzoek blijkt dat veel mobiele bellers geld min of meer weggooien omdat ze een verkeerd abonnement hebben afgesloten. Bij de gemiddelde mobiele beller gaat het al gauw om 75 euro per jaar.

De Engelse vergelijkingssite Top10.com dat het onderzoek verrichtte, meldt dat veel consumenten het aantal belminuten, sms- en dataverkeer bij lange na niet halen. En dat er ook een grote groep is die over de maandelijkse bel-limiet gaat en dus fiks moet bijbetalen.

Jaarlijks zou het in Engeland om een bedrag gaan van bijna een miljard euro dat op die manier onnodig in de zakken van de telecomaanbieders verdwijnt. 

De oorzaak van deze geldverkwisting door de consument komt ondermeer door de wirwar van aanbiedingen. Hierdoor ziet de mobiele beller door de bomen het bos niet meer en kiest vervolgens voor een ongunstig abonnement. 

Bovendien blijkt dat veel mensen de voorwaarden niet goed lezen. Ze staren zich blind op een aantrekkelijke korting die geldt voor bijvoorbeeld de eerste zes maanden van hun abonnement en vergeten dat ze daarna nog anderhalf jaar het volle pond moeten betalen.  Waarmee moet je rekening houden als je een nieuw mobiel abonnement afsluit?

  • Hou je mobiele belgedrag in de gaten, zodat je bijvoorbeeld precies weet hoeveel belminuten je nodig hebt per maand.
  • Check ook jouw oude telefoonrekeningen zodat je weet wat je maandelijks ongeveer uitgeeft aan bellen, internetten en sms’en. 
  • Staar je niet blind op de aanbieding van één aanbieder. Ga ook eens bij de concurrent kijken. Er zijn vergelijkingssites genoeg op internet.
  • Laat je niet verleiden door een aanbieding waarin je gelokt wordt met honderden euro’s voordeel. Reken op je gemak uit wat het je over de hele abonnementsperiode gaat kosten per maand.

©  Radar