Contactloos betalen via Google of Apple Pay: hoe zit het met je privacy?

Google Pay

Contactloos betalen met je mobiele telefoon verliep lange tijd via de app van je bank. Maar na SNS, Regiobank, ASN, Rabobank en ABN Amro, stapt nu ook ING over op Google en Apple Pay. Waarom doen banken dit? En hoe zit het met je privacy?

Waarom kiezen banken voor Google Pay?

Dat banken overstappen op de betaaldiensten van Google en Apple, heeft in de eerste plaats met geld te maken. “Een eigen systeem in de lucht houden is erg duur”, liet financieel topman Bas Brouwers van Rabobank eerder weten aan Parool. 

Ook zouden klanten graag willen betalen via Google of Apple en zou het in stand houden van twee betaalmogelijkheden (via de bank-app en via Google Pay of Apple Pay) verwarrend zijn. Vandaar dat banken hun eigen mogelijkheid aan de kant schuiven. 

Zorgen zijn terecht

Zodra ING dit bekendmaakte aan haar klanten, stroomden de vragen bij Radar binnen. “Waarom moeten mijn betalingen gedaan worden via een Amerikaans bedrijf?”, lazen we in onze mailbox. “Is dit geen privacy schending?”

Volgens Ellen Timmer van Privacy First zijn dit terechte zorgen. “Het is heel erg ongewenst als je betaalgegevens in handen komen van zulke grote techbedrijven van buiten Europa”, vertelt zij. 

Vooral Google verzamelt gegevens

En dat je betaalgegevens ook daadwerkelijk bij Google terechtkomen, lezen we in de privacyvoorwaarden van Google Pay. Het bedrijf geeft nadrukkelijk aan dat het je betaalgegevens zal verzamelen, analyseren en gebruiken voor andere diensten. 

Zo weet Google - als je via Google Pay betaalt - niet alleen waar je boodschappen hebt gedaan. Ze zien ook hoe laat je dat hebt gedaan en hoeveel geld het je heeft gekocht. 

Apple staat hier anders in. In het privacybeleid van Apple Pay stellen ze dat ze geen gegevens analyseren. iPhone bezitters lijken dus minder gegevens af te staan bij contactloos betalen. 

Te afhankelijk van grote techbedrijven

Volgens Timmer is contactloos betalen een voorbeeld van een groter probleem: “Voor essentiële diensten zijn we te afhankelijk van grote techbedrijven”, vertelt ze. “Die discussie zie je bijvoorbeeld ook over DigiD.”

En deze techbedrijven geven weinig inzicht in wat ze met je gegevens doen, terwijl ze heel veel informatie over je verzamelen. “Bij Privacy First vinden we dat een gevaarlijke situatie. Je wilt toch weten wat er onder de motorkap gebeurt”, aldus Timmer. 

Vandaar dat ze pleit voor een Europese aanpak. “Europa zou financiële instellingen eigenlijk moeten verplichten om een alternatief aan te bieden waarmee je niet afhankelijk bent van Apple of Google.” Dit kunnen banken volgens Timmer ook gezamenlijk regelen om de (blijkbaar te hoge) kosten te delen. 

Contactloos betalen via je bankpas

Maak jij je zorgen over je financiële privacy? Dan kun je het beste betalen via je bankpas. Zo weet je zeker dat Google en Apple je gegevens niet verzamelen.