background branding

Controle op herkomst conflictmineralen

grondstoffen3.jpg

Grote bedrijven die mineralen als goud, tin, tantaal en wolfraam naar Europa importeren moeten vanaf 2021 rapporteren waar die vandaan komen.

De bedoeling is dat Afrikaanse krijgsheren met handel in dergelijke grondstoffen geen conflicten meer kunnen financieren en rekening houden met de bevolking in landen als Congo. Het Europees Parlement stemde donderdag in met het wetsvoorstel dat zogenoemde zorgvuldigheidscontroles verplicht stelt. Er waren slechts zeventien tegenstemmers.

Alleen ruwe grondstoffen worden gecontroleerd

Lidstaten worden alleen verplicht Europese bedrijven te controleren die ruwe grondstoffen importeren. Zij willen niet dat de wet ook zou gelden voor halffabricaten en onderdelen voor bijvoorbeeld mobiele telefoons, laptops, sieraden, machines of auto's. Via die weg kunnen de mineralen Europa dus ongehinderd blijven bereiken.

De regels dekken 95 procent van de import van de vier grondstoffen, aldus de Europese Commissie. Handelscommissaris Cecilia Malmström is 'erg blij met de ambitieuze, werkbare oplossing om conflictmineralen te weren'. De opbrengst zal in de toekomst in scholen en ziekenhuizen worden gestoken en niet meer naar rebellen gaan, stelt zij.

'Een mijlpijl op weg naar een verantwoorde winning van grondstoffen'

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks), die de afgelopen jaren onderhandelde over de wetstekst, spreekt van 'een mijlpaal op weg naar een verantwoorde winning van grondstoffen'. 'Voor het eerst eist de Europese Unie van bedrijven dat ze controleren of de grondstoffen die ze importeren geen gewelddadige rebellen of kinderarbeid financieren.' Zij wil dat bijvoorbeeld ook steenkool en kobalt onder de wet komen te vallen.

Bron: ANP