background branding

Controles belastingaangifte werden mede geselecteerd op tweede nationaliteit

Belastingcontrole_11.05.2020.jpg

De Belastingdienst heeft tussen 2012 en 2015 mensen die aangifte deden van hun inkomsten, bij controles mede geselecteerd op hun tweede nationaliteit. Op deze manier werden ruim elfduizend mensen met een dubbele nationaliteit extra gecontroleerd. Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws, die hier onderzoek naar doen.

Gedupeerden reageren naar Radar

De fiscus hanteerde volgens de woordvoerder tientallen selectieregels om te kijken of mensen hun voorlopige aangifte juist invulden. Een van die regels bevatte vijf criteria waarbij de vijfde betrekking had op de tweede nationaliteit naast de Nederlandse of een andere nationaliteit. Een ander criterium kon bijvoorbeeld zijn dat de aftrekposten opmerkelijk hoog waren. De ambtenaar die na deze selectie de voorlopige aanslag controleerde, kreeg alleen een bsn-nummer te zien en niet de reden van de selectie, zegt de woordvoerder.

Nationaliteit in BRP

In 2015 werd de wet veranderd waardoor gegevens over een mogelijke tweede nationaliteit niet meer in de Basisregistratie Personen (BRP) werden opgenomen.

Toeslagenaffaire

In de toeslagenaffaire werden ook relatief veel ouders met een dubbele nationaliteit ten onrechte beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. In deze zaak heeft de Belastingdienst al aan de Tweede Kamer gemeld dat er in een aantal gevallen sprake was van selectie op dubbele nationaliteit, aldus de woordvoerder. De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar deze kwestie.

Gegevens voorgaande jaren

Op de vraag of gegevens uit de drie eerdere jaren werden gebruikt door de afdeling Toeslagen zegt de woordvoerder dat het om gescheiden systemen gaat. Ambtenaren van de aangifte-afdeling konden niet in de systemen van de afdeling Toeslagen.

Bron: ANP