Corona-app moet op 1 september beschikbaar zijn

App-16-7-2020.jpg

De corona-app CoronaMelder moet per 1 september worden gelanceerd. Na nog enkele tests en twee grote proeven in de laatste twee weken van augustus in de regio's Twente en Rotterdam-Rijnmond, staat de landelijke invoering van de app begin september gepland, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De app is vanwege de twee proefregio's vanaf 17 augustus voor iedereen te downloaden. Maar vanaf 1 september wordt die pas landelijk bruikbaar en gaan de 25 GGD'en ermee werken. De app is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek naar mensen die in contact zijn geweest met mensen die het virus dragen. Gebruik van de app is vrijwillig. Informatie van en over de gebruikers wordt niet opgeslagen. Ook mogen mensen niet gedwongen worden om de app te gaan gebruiken, bijvoorbeeld door een werkgever of een restauranteigenaar. Daarvoor komt nog een apart wetsvoorstel.

Mensen die melding krijgen mogen zich ook laten testen

Tijdens de twee regionale proeven in augustus mogen mensen die een melding krijgen, zich ook laten testen zonder dat zij coronaklachten hebben, licht het ministerie toe. Afhankelijk van de uitkomsten van dat onderzoek past het RIVM mogelijk de richtlijnen aan. Nu kunnen alleen mensen die klachten hebben zich laten testen op besmetting. Maar gebleken is al dat mensen zonder klachten of symptomen tóch corona onder de leden kunnen hebben.

Autoriteit Persoonsgegevens moet nog oordelen

In een brief aan de Tweede Kamer houdt 'coronaminister' Hugo de Jonge een kleine slag om de arm met de invoering: er moet nog wel een positief oordeel komen van de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens. Het advies van de autoriteit wordt binnenkort verwacht.

App waarschuwt mensen

In de praktijk zal de GGD aan een besmet persoon vragen of die de app gebruikt, waarna de app met hulp van de GGD-medewerker op een bepaalde manier zo wordt geactiveerd dat via codes andere app-gebruikers een melding krijgen. Dat gebeurt anoniem.

De CoronaMelder werkt via bluetooth en waarschuwt mensen die in de veertien dagen daarvoor ongeveer 15 minuten lang in de nabijheid van iemand is geweest die positief is getest op het coronavirus. Dat kunnen bijvoorbeeld medereizigers zijn in het openbaar vervoer of bezoekers van restaurants.

Met de app kunnen meer mensen en ook onbekenden worden gewaarschuwd. De ontvanger van de melding krijgt een advies over de vraag wat het beste is om te doen.

Landelijke campagne

Er volgt nog een landelijke campagne over de app en het downloaden daarvan. Het ministerie zegt geen targets te hebben vastgesteld voor een effectief resultaat. Het gaat er om dat de ketens van besmetting worden doorbroken.

Bron: ANP