Corona-polsbandjes na controle QR-code: hoe zit dat?

290921 polsbandje.jpg

Steeds meer steden gaan werken met polsbandjes voor mensen die een restaurant of café willen bezoeken. Onder meer in Den Haag, Roosendaal en Oosterhout krijgen mensen komend weekeinde bij het uitgaan een polsbandje nadat hun CoronaCheck-app is gecontroleerd. De polsbandjes voorkomen dat horecaondernemers iedereen apart bij de deur moeten controleren.

In Alkmaar en Breda werd afgelopen weekeinde geëxperimenteerd met polsbandjes. Na controle van de QR-code en het laten zien van een identiteitsbewijs bij een checkpoint in de stad gaf het bandje vervolgens toegang tot de horeca. Andere burgemeesters hadden ook wel oren naar zo’n systeem.

Om drukte op straat te voorkomen

Het kabinet ging woensdag akkoord met een dergelijk systeem, ook omdat zo drukte op straat kan worden voorkomen. Gemeenten en ondernemers moeten er wel voor zorgen dat het 'coronabandje' niet langer dan 24 uur geldig is en niet van eigenaar kan wisselen.

In Den Haag worden de polsbandjes komend weekeinde in elk geval gebruikt op het Plein, een belangrijk uitgaansgebied in het centrum van de stad. 'Hoe we dat precies invullen, wordt besproken met de horeca. Bekostiging vindt plaats uit de door het Rijk toegezegde middelen', laat de gemeente weten. De bandjes worden verstrekt bij controleposten, waar mensen hun CoronaCheck-app moeten laten zien. De polsbandjes zien er elke dag anders uit.

Meer steden doen mee

Ook Roosendaal voert de bandjes in. Die worden in de vijf weekeinden tot 1 november uitgegeven. Daarna bekijkt de gemeente de situatie opnieuw. 'De horeca heeft het zwaar gehad in coronatijden, maar nu nog. We hopen met het checkpoint de controledruk voor de horeca in de binnenstad te verlichten. Daarnaast is het voor bezoekers van de binnenstad makkelijker, eenmaal controleren bij het checkpoint en met het bandje kan je alle horeca bezoeken', meldt burgemeester Han van Midden.

In Oosterhout (Noord-Brabant) krijgen mensen komend weekeinde eveneens een polsbandje bij het uitgaan. 'We hopen de controles voor de horecaondernemers hiermee makkelijker te maken', aldus burgemeester Mark Buijs.

Gemeente Amsterdam beslist later

De gemeente Amsterdam gaat komend weekeinde niet met de polsbandjes werken. Op een later moment wordt besloten over het toepassen van polsbandjes, laat een woordvoerder weten.

Sinds afgelopen weekeinde is een geldige QR-code verplicht in onder meer de horeca en de cultuursector. Met de code kunnen bezoekers aantonen dat ze tegen corona zijn gevaccineerd, in de laatste zes maanden corona hebben gehad of maximaal 24 uur geleden negatief zijn getest.

Bron: ANP