Problemen CoronaCheck-app: dit moet je weten

230721 CoronaCheck-app.jpg

'Ik kan nog steeds mijn QR-code niet bekomen. Mijn vakantie komt in het gedrang.' Radar hoort tal van klachten over de CoronaCheck-app. We leggen ze voor aan de ontwikkelaar van de app en het ministerie van Volksgezondheid. Ervaar jij een probleem? Dit kun je doen.

Volgens het ministerie kan het overgrote deel van de Nederlanders hun coronabewijs probleemloos ophalen. Zo'n 3 procent ervaart wel problemen, 'en dat is natuurlijk vervelend', erkent woordvoerder Axel Dees. Want 3 procent betekent dat mogelijk honderdduizenden mensen geen QR-code hebben gekregen, terwijl ze daar wel recht op hadden. De problemen die voorkomen zijn enerzijds kinderziektes, anderzijds menselijke fouten. 

Tweede prik verkeerd of niet weergegeven

De klachten die Radar het vaakst over de app hoort, gaan over de tweede vaccinatie.

  • De tweede vaccinatie is helemaal niet terug te vinden Volgens het ministerie is 1,5 procent van de vaccinaties effectief niet beschikbaar via de CoronaCheck-app. Een groot deel daarvan zijn prikken die door huisartsen zijn gezet en via een ander systeem werden geregistreerd. Wie dit probleem ervaart moet contact opnemen met de zorgverlener die de vaccinatie heeft verzorgd. Radar hoort daarnaast ook klachten van mensen die niet op de hoogte zijn dat ze twee weken moeten wachten na hun tweede prik om een QR-code aan te kunnen maken op grond van volledige vaccinatie.   
  • De tweede vaccinatie werd bij de eerste bijgeschreven Dat twee prikken soms op dezelfde datum worden weergegeven, is ook een bekend probleem bij het ministerie. Door een technische fout was in mijnRivm en in CoronaCheck maar één vaccinatie zichtbaar en kon er geen vaccinatiebewijs gemaakt worden. Die fout zou in de nacht van 13 op 14 juli zijn hersteld, waardoor het probleem voor de meeste mensen zou zijn opgelost. 'Als zij in CoronaCheck opnieuw inloggen met hun DigiD worden de vaccinatiegegevens van beide vaccinaties opgehaald en kunnen zij hun coronabewijs maken. Als zij ondanks deze herstelactie nog steeds geen vaccinatiebewijs kunt ophalen, en zij zijn gevaccineerd door de GGD, dan kunnen ze contact opnemen met de helpdesk van de GGD.'

Menselijke fouten: verkeerde naam of vergeten vinkje

Volgens het ministerie zijn de meeste problemen die nog spelen het gevolg van een menselijke fout.

  • Naam verkeerd doorgegeven Zo worden verschillende namen niet goed doorgegeven. 'Wanneer een kleinigheid als een trema of streepje in een naam vergeten wordt tijdens de registratie, blijft de QR-code waarmee je op vakantie kan uit.' Het is dan belangrijk om te checken of de naam wordt weergegeven zoals in het paspoort staat, dus inclusief speciale tekens zoals dubbele punt of ç.
  • Vinkje vergeten Zo'n 153.000 mensen kregen geen QR-code omdat het hokje ’volledig gevaccineerd’ niet werd aangevinkt toen ze hun tweede prik haalden. De helpdesk van de GGD kan die fout snel rechtzetten. 

Naam verkeerd doorgegeven
Zo worden verschillende namen niet goed doorgegeven. 'Wanneer een kleinigheid als een trema of streepje in een naam vergeten wordt tijdens de registratie, blijft de QR-code waarmee je op vakantie kan uit.' Het is dan belangrijk om te checken of de naam wordt weergegeven zoals in het paspoort staat, dus inclusief speciale tekens zoals dubbele punt of ç.

Vinkje vergeten
Zo'n 153.000 mensen kregen geen QR-code omdat het hokje ’volledig gevaccineerd’ niet werd aangevinkt toen ze hun tweede prik haalden. De helpdesk van de GGD kan die fout snel rechtzetten. 

Als je gegevens niet goed geregistreerd staan, moet je contact opnemen met de zorgverlener die je gevaccineerd heeft. 'Als mensen bij de GGD zijn geprikt dan kunnen zij contact opnemen met de speciale datamutatie helpdesk (0800-5090). Onze helpdesks en webcare verwijzen mensen hier ook naar door.'

Andere fouten aangegeven door de overheid

Het ministerie geeft zelf nog twee bekende problemen aan met de CoronaCheck-app:

Update

Besmette gevaccineerde houden groen vinkje

Controleurs die de CoronaCheck-app scannen van mensen met een vaccinatiebewijs die recent positief zijn getest, krijgen nog steeds een groen vinkje te zien. Besmette mensen kunnen zo met hun QR-code bijvoorbeeld op vakantie of een evenement bezoeken, schrijft de Volkskrant. Het ministerie van Volksgezondheid zegt tegen de krant op de hoogte te zijn van deze tekortkoming in het systeem en na te denken over maatregelen. Ook iemand die volledig is gevaccineerd, kan besmet raken met het coronavirus en anderen aansteken. 'Aan een vaccinatiebewijs is momenteel geen geldigheidsduur gekoppeld in de app', zegt een woordvoerder van het ministerie in de krant. 'De komende weken wordt breed gekeken hoe het systeem van toegangstesten kan worden verbeterd. Daar wordt dit verhaal bij betrokken.'

Waar kan je terecht? 'Druk bij de helpdesk'

Deze ken je al: de site van de overheid waar je met je vragen over de app terechtkunt

Mensen kunnen op meerdere manieren hun vragen stellen over coronabewijzen:

  • Nederlandwereldwijd / wijsopreis.nl en het 24/7 contact center van Buitenlandse Zaken
  • Landelijk publiek informatie: nummer 0800 1351 en 1400, Rijksoverheid.nl (of Government.nl)
  • Meldpunt GGD GHOR en RIVM
  • Helpdesk Stichting Open Nederland
  • Technische helpdesks van de CoronaCheck App en DigiD

Radar hoort echter klachten over de bereikbaarheid van de helpdesk: 'Het is inderdaad druk, maar dat heeft ook te maken met de grote hoeveelheid vragen over reisadviezen.' Volgens het ministerie wordt via de helpdesks en ook met webcare hard gewerkt om ervoor te zorgen dat iedereen probleemloos zijn coronabewijs kan ophalen.

Geen oplossing? Toch maar een test

Als jouw probleem met de CoronaCheck-app toch niet snel genoeg wordt opgelost voordat je op vakantie gaat, kun je een afspraak voor een gratis coronatest voor reizigers maken. Als je gewoon een QR-code had moeten krijgen is dat niet fijn, maar als je een coronabewijs op korte termijn nodig hebt, betekent een extra test het verschil tussen wel en niet kunnen vertrekken.