background branding

'Crèches moeten niet-ingeënt kind melden'

kinderdagverblijf.jpg

Crèches moeten ouders van kinderen gaan melden of er niet-ingeënte kinderen verblijven. Ouders kunnen dan zelf de afweging maken of zij hun kind op het kinderdagverblijf willen houden, aldus Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA).

Kinderen lopen volgens haar veel risico bij een uitbraak van een ziekte. Crèches hoeven alleen maar te vertellen om hoeveel kinderen het gaat, aldus Wolbert. Ze bevestigt berichtgeving hierover in het AD vrijdag.

'Meer informatie nodig over vaccineren'

Volgens die krant is een meerderheid van PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks in de Kamer voor een vorm van meldplicht. De VVD wil niet zover gaan. Die regeringspartij wil prioriteit geven aan het informeren van ouders over het belang van vaccinatie. Kinderdagverblijven vragen wel of kinderen zijn gevaccineerd, maar geven dit meestal niet door aan andere ouders. De meeste kinderen worden nog steeds ingeënt. De deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM nog steeds hoog. Wel is er een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen.

Steeds meer vragen over vaccinaties

Eerder deze maand werd bekend dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2 miljoen euro uittrekt om ouders meer uitleg te geven over vaccinaties. Steeds meer ouders stellen namelijk vragen over het vaccinatieprogramma.

Update: Schippers wil openheid vaccinatiegraad

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken, zei ze vrijdag. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou wel voelen voor zo'n meldplicht.

Schippers wees erop dat de blootstelling aan niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang gevaarlijk kan zijn voor baby's die nog niet zijn gevaccineerd. Ze wil voorlopig niet mogelijk maken dat kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen weigeren, maar wil eerst bestuderen of een meldplicht soelaas kan bieden.

De minister is niet bang dat voor niet-ingeënte kinderen straks geen plaats meer is in de kinderopvang. Zij kunnen bijvoorbeeld ook terecht op antroposofische crèches, waar vaak weinig kinderen zijn gevaccineerd, zei ze.

Bron: ANP