Advies vaccinatie klopt vaak niet

csm_prik_14ba92ee0a.jpg

Mensen die zich voor hun vakantie laten inenten, krijgen vaak onjuiste informatie. De Consumentenbond concludeert dat na onderzoek bij twintig artsen en vaccinatiecentra, meldt BNR.

Bij 16 van de 20 consulten werd geen informatie gegeven over bijwerkingen van de geadviseerde vaccinaties of pillen. Soms hoorden 'klanten' dat een vaccin nodig was, terwijl dat niet zo was, of andersom. Daarnaast kregen zwangere vrouwen verkeerde reisadviezen.

Zikavirus

Ook bij voorlichting over muggen ging het vaak mis. Slechts een enkeling gaf aan dat DEET in bepaalde gebieden ook overdag gebruikt moet worden. Denguemuggen en muggen die gele koorts overbrengen zijn in Zuid- en Midden-Amerika momenteel berucht vanwege het zikavirus, waarmee ze besmet kunnen zijn. Bij twee van de vier zwangere proefpersonen werd een reis naar besmet gebied niet afgeraden, terwijl dat wel zou moeten.

Enorme verschillen in prijzen

Slechts bij 12 van de 20 consulten kreeg de proefpersoon vooraf de prijs te horen. Ook kunnen prijzen tussen vaccinatiecentra enorm verschillen. Zo liepen prijzen voor het DTP-vaccin uiteen van 19 tot 32 euro. Ook waren er grote verschillen in de kosten voor het consult zelf, exclusief vaccin. 'Omdat dit niet in de basisverzekering valt, kan het zeker lonen om goed te vergelijken', aldus de Consumentenbond.

ANP MediaWatch / BNR