Twee miljoen extra voor uitleg vaccinaties

vaccinaties-780.jpg

Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) trekt twee miljoen euro extra uit om onrust over vaccinaties weg te nemen. Het RIVM signaleert dat een groeiend aantal ouders vragen stelt om te bepalen of ze hun kinderen laten meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma, meldt de Volkskrant. Met bijscholing voor jeugdartsen en 2 miljoen euro voor gesprekken met ouders wil de instantie dat ondervangen.

Hoewel ruim 9 op de 10 kinderen in Nederland alle vaccins krijgt, is voor het tweede jaar op rij een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen. 'In alle lagen van de bevolking nemen mensen minder snel zomaar iets aan van instanties of dokters', zegt Hans van Vliet van het rijksvaccinatieprogramma. 'We moeten er meer werk van maken om het gesprek aan te gaan met bezorgde ­ouders.'

In 2015 kregen bijna 770.000 kinderen van 0 tot 19 jaar samen 1.547.000 vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De deelname aan het RVP is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM nog steeds hoog. Voor het tweede jaar op rij is er wel een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen.

Bron: ANP MediaWatch / De Volkskrant