Criminelen doen zich veel vaker voor als Belastingdienst om mensen geld afhandig te maken

belastingdienst21-1-2021.jpg

De Belastingdienst kreeg het afgelopen jaar meer dan 160.000 meldingen over criminelen die uit naam van de dienst geld van mensen probeerden af te troggelen. In 2017 waren dit er nog geen 10.000. De Belastingdienst luidt de noodklok en waarschuwt voor valse sms'jes, WhatsAppberichten, telefoontjes en mails.

De cybercriminelen gaan volgens de Belastingdienst steeds geraffineerder te werk. Mails, appjes en sms'jes ogen steeds professioneler en de tijd van gebrekkig Nederlands in dergelijke mails is allang voorbij. 

Er zijn het afgelopen jaar 265 bankrekeningen geblokkeerd die voor deze vorm van cybercrime gebruikt werden. Bovendien zijn 1600 telefoonnummers en honderden valse websites uit de lucht gehaald. 

Gepersonaliseerde berichten

Berichten zijn steeds meer gepersonaliseerd. Mensen worden directer en persoonlijker aangesproken, waardoor een bericht echter lijkt. Deze trend wordt veroorzaakt door het feit dat er online steeds meer informatie over personen wordt gestolen. Inmiddels zijn miljoenen e-mailadressen gehackt of uit databases gelekt. Ze zijn op het dark web beschikbaar voor een paar euro, stelt de Belastingdienst.

Inhaken op de actualiteit

Sinds vorig jaar maart duiken er steeds meer phishingmails op die coronagerelateerd zijn. Op deze manier haken de criminelen in op de actualiteit. De oplichters opereren vaak op tijdstippen waarop klantcontactcentra dicht zijn en ze houden in de gaten hoe snel zaken offline gehaald worden. Hier houden ze bij de volgende poging rekening mee en zo proberen zij hun slachtoffers steeds een stap voor te zijn.

'Check het bankrekeningnummer'

De Belastingdienst benadrukt nooit in te gaan op sms'jes, WhatsAppberichten, mailtjes of telefoontjes van de 'Belastingdienst' waarin wordt gedreigd met een inbeslagname of een deurwaarder als er niet onmiddellijk via een overboeking wordt betaald. Op de website van de Belastingdienst kun je controleren of het bankrekeningnummer waarnaar verwezen wordt daadwerkelijk van de Belastingdienst is.