Criminelen stappen over naar het internet: cybercriminaliteit verdrievoudigd sinds 2019
Het lijkt erop dat criminelen van fysieke criminaliteit naar het toetsenbord zijn verplaatst, zo meldt het AD. De cybercriminaliteit is verdrievoudigd sinds 2019. Het aantal overvallen, straatroven en inbraken is juist historisch laag.
Uit de misdaadcijfers blijkt dat er in 2022 bijna 797.000 misdrijven geregistreerd werden door de politie. Hiermee is er een stijging te zien van 7 procent ten opzichte van 2021. De criminaliteit is weer bijna op het niveau van voor de pandemie.
Verschuiving naar online criminaliteit
Er is ook sprake van een verschuiving naar cybercriminaliteit, ook een van de reden dat de klassieke criminaliteit afneemt volgens Middag. In de tijd van de coronamaatregelen was er al een opmars van online misdaad te zien. In 2019 werden er 4715 aangiftes van cybercriminalitiet gedaan, in 2022 waren dat er 13.949, bijna drie keer zoveel. ‘We zien daar veel jonge aanwas. De kennis om online misdrijven te plegen, wordt breed gedeeld en het is gemakkelijk vanuit huis te doe’, vertelt Middag.
Klassieke misdaad nog nooit zo laag
De misdaadcijfers nemen dus toe, ook in de klassieke misdaad. Sinds het eind van de coronacrisis is die licht toegenomen, maar is in vergelijking met 2019 nog steeds laag. In totaal werden er 670 overvallen gemeld, nog nooit was dat zo laag. Het aantal straatroven daalde tot 2500, een daling van 34% ten opzichte van 2019. Ook waren er 38% minder woninginbraken vergeleken met 2019, in totaal 24.000.
Thuiswerkende mensen en dichte winkels
Het aantal ‘high impact’ misdrijven daalt al tien jaar maar de pandemie heeft dat aantal sneller doen dalen, zegt operationeel specialist René Middag. Doordat mensen thuis werkten werden er minder woninginbraken gepleegd, en winkels die dicht zijn, kunnen niet meer overvallen worden.
Stijging fietsdiefstallen
Naast de stijgingen in cybercriminaliteit was er ook een stijging in het aantal fietsendiefstallen. Vergeleken met 2019 werden er 13% meer fietsen gestolen, een totaal van 92.000.
Bron: AD