Is jouw laptop of computer goed beveiligd? We vergelijken verschillende virusscanners

10maartmuis.jpg

Op het moment krijgt de wereld heel wat cyberaanvallen vanuit Russische hoek te verduren. De kans dat Nederlanders hier onbedoeld slachtoffer van worden is aanwezig. Met een goede virusscanner kun je al een hoop voorkomen en als jij er nog geen hebt, helpt Radar je de beste virusscanner voor jouw laptop of computer uit te kiezen. 

Tegenwoordig doen we alles online en wie vindt het niet fijn daarbij beschermd te zijn? Een virusscanner helpt daarbij. Er zijn ontzettend veel verschillende virusscanners en Radar zocht uit wat de beste nu precies zijn. 

Waartegen beschermt een virusscanner?

Een virusscanner beschermt kort gezegd tegen malware. Dit is een overkoepelende term voor spyware, ransomware, adware, scams, phishing en pharming. Tegen al het slechte wat op internet rondwaart dus. 

Bij het aanschaffen (of gratis installeren) van een virusscanner moet je letten op de volgende dingen. Bijvoorbeeld: welke functies heeft de scanner? Naast basisbescherming hebben veel scanners ook andere mogelijkheden, zoals ouderlijk toezicht en meer bescherming voor je mails. Ook kunnen bankzaken veiliger geregeld worden. 

Het is goed om te beseffen dat je zelf ook geen gekke dingen op internet moet doen. Bekijk geen verdachte websites en klik niet te snel op linkjes in bijvoorbeeld de mail. Daardoor bespaar je jezelf al een hele hoop moeite. 

Afweer tegen minstens 95 procent malware

Hoe goed beschermt de virusscanner jouw apparaat? Het moet minstens 95 procent malware tegenhouden en het is ook niet de bedoeling dat veilige software als onveilig wordt gemarkeerd. Als dit naar behoren gaat, heb jij een goede virusscanner te pakken.  

Het is ook handig te beseffen op hoeveel apparaten de software te installeren is. Koop of installeer je een virusscanner voor jou alleen? Dan heb je die optie niet nodig. 

Privacy: een gevoelig punt

Een belangrijke: hoe gaat de virusscanner in kwestie met jouw persoonlijke gegevens om? Van sommige virusscanners is bekend dat ze in het verleden wel eens met gegevens hebben gesjoemeld en het is zaak daar een scherp oog voor te houden. Kijk altijd goed wat er in het privacybeleid van de virusscanners staat. 

Voor de consument is gebruiksvriendelijke software een must. De scanner moet makkelijk te installeren zijn en het dashboard moet overzichtelijk zijn. Als laatste, is het een zwaar programma? In principe moet het op de achtergrond kunnen lopen, zonder dat jij als internetgebruiker er iets van merkt. Is dat niet het geval, dan wordt het misschien tijd voor een nieuwe virusscanner. 

Hieronder staan de virusscanners die als een van de beste uit de bus komen: 

Bitdefender

David Janssen van VPN Gids adviseert Bitdefender te gebruiken. Bitdefender wordt heel veel gebruikt omdat het een relatief goede prijs biedt voor een programma met talloze opties. Er is een gratis versie (Antivirus Plus) die jou uitstekend beschermt, maar als je voor Total Security of Internet Security kiest, heb je een eigen privacy wall en ouderlijk toezicht. 

Volgens hem gaat deze aanbieder goed om met je persoonlijke gegevens en werkt vlot. Het basispakket en Internet Security werken helaas alleen op Windows, alleen het Total Security-pakket werkt op Windows, Mac, Android en iOS. 

Norton

Ook bij Norton zijn er verschillende functies, waarvan de kwaliteit prima is, schrijft Wayne Koers van wifiwijs.nl. Onder andere een slimme firewall, wat een meerwaarde heeft om veilig op het web te kunnen surfen. Er is ook een gebundelde back-up tool aanwezig die 2GB aan online opslag biedt en diverse handigheidjes om je computer of laptop te onderhouden. 

Volgens Koers vraagt Norton de nodige moeite van je apparaat, maar bij gebruik van een computer of laptop zul je daar waarschijnlijk niet veel van merken. Daarnaast worden Norton Antivirus Plus, Norton 360 Standaard (meer opslag en volledige VPN-dienst) en Norton 360 Deluxe (tot vijf apparaten en ouderlijk toezicht) aangeboden. 

Avira

Avira beschermt jouw computer of laptop uitstekend tegen malware, bovendien herkent Avira goed wat malware is en wat niet, volgens Janssen. De aanbieder is in Duitsland gevestigd, waar de privacywetgeving erg sterk is dus je kunt erop rekenen dat jouw gegevens veilig zijn bij Avira. 

Avira biedt ook verschillende abonnementen aan. Antivirus Pro bevat alle basisfuncties en het pakket Internet Security geeft je dezelfde basisfuncties en daarbij nog een wachtwoordmanager en een software updater. Prima geeft je nog meer opties, waaronder een opschoningsprogramma en een manier om je browsergeschiedenis anoniem te houden. De gratis versie van Avira, Free Antivirus, staat goed aangeschreven en kun je prima gebruiken.  

Deze aanbieder werkt op verschillende apparaten en is te downloaden voor Windows, Mac, Android en iOS. 

AVG

Als laatste staat AVG op ons lijstje, en dat is terecht volgens Janssen. AVG scoort namelijk erg goed op het gebied van het identificeren en het blokkeren van malware. De software is gemakkelijk te installeren en klantvriendelijk. De aanbieder vraagt weinig werkgeheugen en kan ongemerkt en snel op de achtergrond van je computer draaien. 

Het gratis pakket van AVG geeft redelijke bescherming tegen malware, heeft een virusscanfunctie en een firewall. Wil je wat meer geavanceerde opties, probeer dan het pakket Internet Security. Daarbij is de firewall meer geavanceerd en krijg je meer bescherming tegen ransomware, naast webcambeveiliging en een phishing- en spamfilter. Het Ultimate pakket heeft nog extra functies zoals een eigen VPN en computeropschoning. 

Wel heeft AVG een geschiedenis met privacyschandalen. In het verleden hebben zij gebruikersdata doorverkocht aan andere partijen en het is goed daar rekening mee te houden, waarschuwt Janssen. 

Meer opties

Natuurlijk zijn er veel meer opties, zoals F-Secure, Trend Micro en Avast. Eerder was Windows Defender niet om over naar huis te schrijven, maar de laatste tijd scoren ze een stuk beter. Je kunt zeker overwegen geen extra virusscanner te nemen maar Defender te gebruiken als afweerder tegen malware. 

Bron: Techradar / VPN Gids / Wifiwijs