Waarom zijn updates en virusscanners belangrijk voor je online veiligheid?

update_computer_software_vrouw_laptop_780.jpg

Als het gaat om cyberveiligheid zijn veelgehoorde adviezen om je systeem en software up-to-date te houden en een virusscanner te installeren. Radars week van de online veiligheid is een goede gelegenheid om bij beide nog even stil te staan.

Op de Radar-site hebben we al meerdere malen aandacht besteed aan updates en virusscanners en het belang ervan. Hoe zat het ook alweer?

Updates: raadzaam om toe te staan

Het besturingssysteem van je computer of mobiel heeft regelmatig een update nodig. Datzelfde geldt voor de programma's en apps die erop staan. Dit bijwerken naar een nieuwe versie gebeurt vaak automatisch, via je internetverbinding, maar soms moet je ook toestemming geven. Het is raadzaam om dat te doen.

Waarom zijn updates van belang?

Dankzij updates blijven je soft- en hardware veilig en stabiel draaien. Als dergelijke updates niet plaatsvinden, is je apparaat een makkelijker doelwit voor virussen, malware en spyware. Daarnaast kan een niet-geüpdatete computer misbruikt worden voor cyveraanvallen of het versturen van spam. Bovendien bestaat de kans dat je apparaat minder goed gaat functioneren en / of crasht.

Daarom is het niet verstandig om de updates uit te stellen of uit te schakelen.

Let op: ook routers en modems hebben updates nodig

Wat niet iedereen weet, is dat je router of modem ook weleens geüpdatet moet worden, en dat dat niet altijd automatisch gebeurt. Je vindt informatie over het updaten van je modem of router op de website van je provider. Goed om meteen even te checken dus.

Virusscanner: beveiligingsbeambte + dokter

Een virusscanner is een soort kruising tussen een beveiligingsbeambte en een dokter - en dat dan voor je computer. Zo'n programma spoort niet alleen virussen op, maar verwijdert ze ook van je computer of smartphone. In de woorden van computerexpert Danny Mekic: 'Een antivirusprogramma checkt of er schadelijke bestanden op de computer staan, of het besturingssysteem waar de computer op draait goed loopt, en of er schadelijke processen of activiteiten worden gevonden.'

Wat kan er gebeuren als je computer of toestel besmet is?

Er zijn allerlei verschillende soorten virussen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze zichzelf vermenigvuldigen en dat ze in meer of mindere mate schade toebrengen aan je apparaat. Je kunt bestanden kwijtraken doordat een virus ze onleesbaar maakt, of zelfs je harde schijf formatteert. Ook kan het zijn dat door een virus je documenten, foto's en dergelijke op straat komen te liggen. Het is zelfs mogelijk dat kwaadwillenden dankzij een virus de webcam en microfoon van je computer kunnen inschakelen en je zo kunnen bespioneren.

Voor meer tips, lees: 5 vragen over virusscanners en firewalls

Een virusscanner mag dus niet ontbreken op je computer. Op je smartphone kunnen virussen wellicht iets minder makkelijk toeslaan, doordat de grote app-winkels van Android en Apple al als een soort 'poortwachter' fungeren, maar toch is het verstandig om ook daarop een virusscanner te installeren.

Radar Testpanel: bijna iedereen heeft een virusscanner

Gelukkig hebben bijna alle computergebruikers antivirussoftware op hun apparaat. In een enquête over online veiligheid die we hielden onder het Radar Testpanel gaf 92 procent van de respondenten aan te beschikken over een virusscanner. Van die groep onderneemt meer dan 70 procent actie wanneer de antivirussoftware een melding geeft, en zegt ruim 20 procent dat hun scanner dit zelf automatisch doet.

Tot slot, en inmiddels hopelijk ten overvloede: ook voor virusscanners geldt natuurlijk dat je deze up to date moet houden!