background branding

CZ verhoogt premie met 3,75 euro per maand en geeft waarschuwing

22-11-11-cz-zorgverzekering-premie-polis-ANP-354132764.jpg

CZ verhoogt de premie van zijn populairste basisverzekering met 3,75 euro per maand. De maandelijkse prijs wordt daarmee 138,25 euro in 2023. Tegelijkertijd waarschuwt CZ-bestuursvoorzitter Joep de Groot dat de grenzen van het zorgsysteem zijn bereikt. Dat schrijft de Telegraaf. 

CZ is met 3,7 miljoen verzekerden de derde zorgverzekeraar van het land. De meest gekozen basisverzekering, de Zorg-op-maatpolis, stijgt in 2023 met 45 euro per jaar. 

CZ probeert de stijging van premies te beperken

CZ zegt dat het 110 miljoen euro uit zijn reserves heeft gehaald om de premiestijging te beperken. De verzekeraar deed vorig jaar al hetzelfde, toen met 250 miljoen euro. 

'Geen garantie dat zorg toegankelijk blijft'

Maar De Groot zegt tegen de Telegraaf dat die reserves een grens hebben. Hij waarschuwt ook voor toegankelijkheid van zorg op de lange termijn: ‘Ik kan geen garantie geven dat de zorg altijd voor iedereen toegankelijk is. Sterker nog, ik denk dat ik bijna de garantie kan geven dat het niet zo is.’ Hij wijst erop dat de vraag naar zorg groeit door vergrijzing, terwijl er niet meer zorgverleners bij komen.

Steeds meer mensen kunnen premie niet betalen

CZ krijgt ondertussen steeds meer te maken met klanten die hun premie niet meer kunnen betalen. ‘Sinds oktober zien we dat er steeds meer vraag is naar betalingsregelingen,’ zegt De Groot. Dat vindt hij zorgelijk, zeker omdat de premies in 2023 dus zullen stijgen. 

Bron: Telegraaf