DAB+-radio's

Digitale radio is bezig met een opmars. Het aantal verkochte DAB+-radio’s steeg het afgelopen jaar flink. Langzamerhand vervangt DAB+ de FM. Tijd voor Radar om vijf gangbare modellen onder de loep te nemen.

Hieronder de geteste modellen (en de prijzen die Radar betaalde)

  1. Medion Life E66312 (€ 44,95)
  2. Panasonic RF-D10 (€ 66,99)
  3. Sony XDR-S60 (€ 89,00)
  4. Pure Evoke D2 (€ 134,95)
  5. Philips AE 8000 (€ 129,00)

Let op: De specificaties kunnen onderling verschillen. De ene radio heeft wel een 3,5 mm uitgang, waardoor je een koptelefoon kunt aansluiten en rustig kunt luisteren, de ander niet. Met een 3,5 mm ingang kun je een eigen muziekbron aansluiten en muziek afspelen via de speakers van de radio.

De Philips AE 8000 heeft geen batterij, waardoor draadloos luisteren niet mogelijk is. De Pure Evoke D2 heeft een accu, daarvoor betaal je wel 35 euro. De anderen kunnen op netstroom.

Het panel

Ons panel bestaat uit drie leden met ieder hun eigen deskundigheid. Operazangeres Maartje Rammeloo, radio-dj Jan-Willem Roodbeen en productdesigner/uitvinder Eibert Draisma kijken ieder vanuit hun eigen perspectief naar de modellen.

Ze letten op:

-    het geluid;

-    het design/ontwerp;

-    de mogelijkheden van de radio.

Productdesigner Eibert Draisma heeft bovendien de radio’s voorzichtig uit elkaar geschroefd, om de producten van binnen eens nader te bekijken. En geluidsexpert Dirk Faber heeft met zijn audio-analyser de geluidskwaliteit uitvoeriger bestudeerd. Hij lette op de vervorming en het oversturen van de speakers

De uitslag

De Philips AE 8000 scoort over het algemeen het hoogst met een 7. De voorsprong op de nummer twee, de Sony XDR-S60, is echter minimaal met een tiende punt (6,9). De Pure Evoke D2 eindigt als derde, gevolgd door de Panasonic RF-D10, die volgens onze geluidsexpert de beste geluidskwaliteit heeft. Met een onvoldoende sluit de Medion Life de lijst.

Op alle onderdelen, behalve het design, scoorde de Hollandse Philips het hoogst. Op design eindigde de Japanse Sony boven de Philips. Een minpunt aan de Philips is echter wel dat de radio niet zonder netstroom kan. Daarentegen heeft de AE 8000 wél Wifi.Bekijk hier de uitgebreide resultaten.

Ben je op zoek naar een DAB+-radio?

Tip: Let op de specificaties van het model. Wat jij belangrijk vindt, verschilt vaak met wat een ander belangrijk vindt. Wil je ‘m in het zonnetje buiten in de tuin gebruiken? Dan heeft de mogelijkheid tot draadloos gebruik de voorkeur.

Let op: een van de meest gehoorde klachten over DAB+ is dat de ontvangst binnenshuis en langs de landsgrenzen tegenvalt. Je hebt in dat geval geen ruis op de zender, maar helemaal geen ontvangst. Houd hier rekening mee bij het aanschaffen van een DAB+-radio.

Reacties

Meer over

Forumreacties

25
  • Door Radar

Digitale radio is bezig met een opmars. Het aantal verkochte DAB+ radio’s steeg het afgelopen jaar flink. Langzamerhand vervangt DAB+ de FM. Tijd voor Radar om vijf gangbare modellen onder de loep te nemen. Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/18-04-2016/dab-radios/ Maandag 18 april 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door Joepie Joepie

Ik ben benieuwd of en hoe de imperial dabman i200 uit de test komt...

  • Door Ietepiet1965

Heb een aantal jaar dab+ in mijn auto ingebouwd alleen de ontvangst is ontzettend slecht of heel beperkt voor een bepaalde regio en of zenders. Als dit binnenkort de standaard word dan moet de ontvangst veel en veel beter worden, de radio zenders die op momenten goed te ontvangen zijn is wel erg goed te noemen, wel niet langs geluidswallen rijden en of in tunnels. Woon zelf net onder Roermond maar kom veel in Nijmegen en in Eindhoven. 😲ops: 😲ops: