'Daling premies zet door, je kunt tot wel 100 euro besparen op je autoverzekering'

29092020 autoverzekering.jpg

De gemiddelde premie voor een WA beperkt casco-verzekering is met bijna 8 procent gedaald in de afgelopen anderhalf jaar. Dat meldt autoverzekering.nl, een onafhankelijke vergelijkingssite waar consumenten terechtkunnen voor bespaaradvies op het gebied van autoverzekeringen.

'Een consument die jaarlijks 480 euro betaalt voor een beperkt casco-verzekering, betaalt nu ongeveer €40 minder', aldus de website op basis van onderzoek over de periode januari 2018 tot en met september 2020.

Lichte daling andere verzekeringen

De premies voor WA- en WA volledig casco-verzekeringen zijn daarnaast ook iets goedkoper geworden. Het gaat om een lichte daling van van gemiddeld 2 procent in vergelijking tot 2019. Bij deze verzekeringen is er echter geen sprake van een neerwaartse trend, maar een schommeling.

Niet onverwacht

De daling in de premie van de WA beperkt casco-verzekering komt volgens het platform niet geheel onverwacht. De premie daalde in 2018 al. In 2018 betaalde autobezitters gemiddeld namelijk 568,32 euro per jaar voor hun premie. Nu is dat dus gemiddeld 480 euro.

Toelichting

Volgens Frederik van der Veen, ceo bij autoverzekering.nl, komt dat onder andere door het feit dat er minder auto’s worden gestolen. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal autodiefstallen de afgelopen jaren met 9,3 procent is afgenomen. Waardoor de verzekeraar minder risico heeft en de premies dus dalen.

'Effecten van corona nog niet zichtbaar'

Van der Veen: 'De effecten van corona zijn echter nog niet zichtbaar. In Nederland werd een tijd lang minder auto gereden en je zou verwachten dat minder kilometers voor minder schade zorgt en dus voor lagere premies.  Dit zijn echter risicoanalyses die we pas op langere termijn verwachten terug te zien in de premies.'

WA-verzekering niet in prijs gedaald

In tegenstelling tot de WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekeringen is de premie voor de WA-verzekering dit jaar nog steeds hoger dan de gemiddelde premie in 2018. Automobilisten met een WA volledig casco-verzekering betalen nu gemiddeld 10 procent meer per jaar dan twee jaar geleden.

Autoverzekering jaarlijks onder de loep nemen

Van der Veen adviseert dat het loont om elk jaar je autoverzekering onder de loep te nemen. 'Met de huidige daling van de premies kun je tot wel 100 euro besparen op je autoverzekering én heb je altijd de verzekering die het beste bij je situatie past.'

Voor het onderzoek is gekeken naar de premies voor bestuurders van verschillende leeftijden, met verschillende voertuigen en bouwjaren. Andere factoren, zoals het aantal schadevrije jaren, het aantal gereden kilometers en eigen risico zijn bij iedere peiling gelijk gehouden.