Datingsite Ourtime manipuleert klanten | Radar Checkt!
Je bent 50 plus en op zoek naar een date of een partner. Een datingwebsite of app: is dat een goed idee? Van de ruim 10.000 50-plussers die aan ons onderzoek meedeed, heeft 27 procent wel eens op een datingsite- of app gezeten. Maar 56 procent vindt het het geld helemaal niet waard. 'Het is eerst gratis, maar nadat je betaald hebt, krijg je geen enkele reactie meer', vulde een 50plus-vrijgezel in.
Maar niet voor iedereen gaat deze vlieger op. 'Paul' mailde Radar dat hij het idee had dat er gemanipuleerd wordt op datingwebsites. Met name op de 50-plus datingsite Ourtime (onderdeel van Lexa). Hij kreeg berichten van vrouwen uit Duitsland en Amerika die, na wat heen-en-weer gechat op geld uit waren. Maar dat niet alleen, hij kreeg ook likes van dames en berichtjes dat dames zijn profiel hadden bezocht. Als hij hen vervolgens benaderde bleken zij hem helemaal niet geliket te hebben. Een domper voor de ongewenste vrijgezel.
Vermoeden van nepaccounts op datingsites
Paul is niet de enige: 68 procent van de 50-plussers uit ons onderzoek zegt wel eens nepaccounts te zijn tegengekomen op datingsites, of heeft in ieder geval dat vermoeden. Over de website Ourtime laten mensen ons weten: 'Een te mooie vrouw uit Woerden staat er al jaren op: die kan iedere man krijgen zonder datingsite, dus zij moet een lokkertje zijn'.
Ook zou de site zelf het aanbod manipuleren: 'Soms heb ik het vermoeden dat het de datingsite zelf was, want bij verschillende namen van mannen kreeg ik steeds dezelfde openingsvraag: 'Hoe zag jouw dag eruit?'. 39 procent van de ondervraagden denkt dat de nepaccounts gebruikt worden om mensen langer (betalend) lid te laten zijn van datingwebsites. Nog eens 53 procent denkt dat nepaccounts op een andere manier gebruikt worden om je geld afhandig te maken.
'Elke dag dezelfde 100 profielen'
Ook wij meldden ons aan bij Ourtime en worden overspoeld door reacties. Zowel op het mannelijke als het vrouwelijke account. Wat opvalt? Inderdaad: wij krijgen meldingen dat iemand ons profiel heeft bekeken terwijl dat niet zo is. 'Elke dag kreeg ik dezelfde 100 nieuwe profielen te zien, die kreeg ik de volgende dag weer, er was dus niets nieuws aan', zegt ook een ondervraagde.
Datingsites moeilijk op te zeggen
Veel sites zijn niet gratis: mensen betalen bedragen van 10-50 euro per maand. In totaal betaalt 59% van de respondenten voor een datingdienst. Opvallend: 56% vindt het het geld niet waard. 'Het is eerst gratis, nadat je betaald hebt, krijg je geen enkele reactie meer', vulde een 50plus-vrijgezel in.
Ook opzeggen van een datingsite/app is niet altijd even makkelijk. Het moeilijkst op te zeggen? Ourtime! Deze site wordt door de respondenten het slechtst beoordeeld als het gaat om opzeggen. Leuk weetje: van degenen die stopten met online daten, is dat in 40% van de gevallen omdat de 50-plussers een relatie vonden!
Reactie Ourtime
Ourtime was niet bereikbaar voor een interview, maar reageerde schriftelijk op onze vragen.
'Allereerst vinden wij het erg vervelend dat er leden zijn die niet tevreden zijn. Graag komen we met deze personen in contact om beter te begrijpen waar ze tegenaan lopen en hun verder te helpen.'
NB: In de uitzending van 14 februari gaf Radar aan dat datingwebsite Ourtime niet binnen 48 uur heeft gereageerd op een klacht van verslaggever Fons Hendriks. Dit bleek niet zo te zijn. De klantenservice van Ourtime heeft na 46 uur een mail gestuurd naar een prive-adres van de verslaggever. Daarin stond vermeld dat ze de klacht herkennen, maar geen stappen ondernemen.
Veel dickpics maar ook kans op echte liefde via online dating
De 50-plussers die voor dit item zijn ondervraagd, zijn onderdeel van een grotere groep die onze vragenlijst over online dating hebben doorlopen. Zij vertellen behalve over nepaccounts en manipulatie ook over grensoverschrijdende berichten, én succesvolle matches. (
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
10Je bent 50 plus, op zoek naar een date of een partner en besluit om een datingwebsite of -app uit te proberen. Vervolgens heb je het idee dat je soms gekke berichten krijgt van vermoedelijke nepaccounts, maar wanneer je contact op probeert te nemen met het datingplatform krijg je geen gehoor. Heb jij weleens dit soort gekke dingen meegemaakt op datingplatformen? 14 februari werd dit besproken in de Radar-uitzending. Hier kijk je het terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/tv-uitzending-14-02-2022/
Ben al wel 10 nepaccounts tegen gekomen vanaf de zomer 2021. Ze werken altijd ergens in het buitenland of zijn vaak onderweg voor 'werk', zijn vaak weduwnaar (...) en je komt ze later vaak tegen onder een andere naam met dezelfde foto's. Zodra ik even op die Apps heb gekeken heb ik binnen een paar uur zogenaamd DE match van mijn leven gemist....jaja, toevallig hè. Nou ik ga mooi niet betalen voor die onzin. Keywords tot wantrouwen zijn: Google Hangout. Zodra ze via Google Hangout verder willen chatten is het al foute boel. Zogenaamd omdat ze dan vanwege veiligheidsredenen minder te traceren zijn. Na een paar dagen/weken chatten, wat steeds romantischer gaat worden komt er ineens iets op de proppen waardoor ze niet meer aan hun bankrekening kunnen. Of je wat kunt voorschieten... hahaha. Nou nog geen duppie voor de bus kan ie krijgen! Heb zelfs via een foto die op een nepaccount stond de èchte man weten te vinden in Amerika. Sherlock Holmes in de dop. Op eén van de foto's stond hij met zijn hond (die een sjaaltje om had) met allebei hetzelfde logo van een Stichting erop. Op die manier ben ik tenslotte uitgekomen bij de echte man op de foto die natuurlijk van niks wist. Heb het hele oplichtingsverhaal aan hem gemeld omdat ze zijn foto's hadden gestolen voor dat nepaccount om vrouwen op te lichten en hij was blij met mijn melding. Was keurig getrouwd, 5 prachtige kinderen. Had helaas geen broer, hahaha. Tinder, OurTime en Facebook elke keer gemeld wanneer het weer een nepaccount was maar ik krijg niet de indruk dat er ook maar IETS aan gedaan wordt. Dat vind ik persoonlijk net zo crimineel als de oplichters zelf. Maar ik blijf toch hopen dat ik hem ergens zal tegen komen.....
Valt me ook op dat je het stopzetten niet zo eenvoudig is als het lijkt. Hoe kan dit eenvoudig opgelost worden.