De aanleg van glasvezel schiet niet op, wat kun je zelf doen?

20200212_glasvezel2.jpg

Steeds meer huishoudens in Nederland hebben een glasvezelaansluiting. Toch moet meer dan de helft van de huishoudens het nog zonder doen. In veel gevallen duurt het nog jaren voordat er eindelijk glas ligt of zijn er überhaupt nog geen plannen om het aan te leggen. Hoe komt dat en wat kun je dan zelf doen om daar wat meer vaart achter te krijgen?

Weet je niet wat glasvezel is of wat de voordelen van glasvezel zijn ten opzichte van de televisiekabel of koper (DSL)? Lees dan eerst onderstaand artikel:

Wat is het verschil tussen glasvezel, kabel en koper voor internet?

Aanleg afhankelijk van concurrentie

Grote partijen als KPN en T-Mobile laten hun keuzes waar ze glasvezel aanleggen vooral afhangen van in hoeverre het financieel aantrekkelijk is om het daar uit te rollen. In veel gevallen is het goedkoper om de klanten langer gebruik te laten maken van het bestaande DSL-netwerk dan om nieuwe kabels neer te leggen.

In 2014 nam KPN glasvezelbedrijf Reggefiber over, waarna de uitrol van glasvezel vrijwel tot stilstand kwam. Pas nu KPN met DSL de internetsnelheden van Ziggo niet meer kan bijbenen en andere bedrijven in het glasvezelgat springen, komt zijn eigen glasvezeluitrol weer op tempo.

De manier dat KPN dit aankondigt, lijkt echter specifiek bedoeld te zijn om de concurrentie een hak te zetten. Trouw kopte dinsdag dat uit interne documenten blijkt dat KPN moedwillig de lokale initiatieven voor de voeten loopt.

Dit doet het bedrijf onder andere door zijn eigen glasvezelplannen precies aan te kondigen als andere partijen daarvoor hun eigen projecten aan het opzetten zijn. Potentiële klanten hebben dan toch eerder de neiging om op het initiatief van KPN te wachten dan om met een minder bekende naam in zee te gaan. Het kan alleens soms nog jaren duren voordat KPN zijn netwerk klaar heeft, waar een kleinschaliger initiatief sneller gereed zou zijn.

Doe mee met lokale initiatieven

Het belangrijkste wat je zelf kan doen om glasvezel op je adres te krijgen, is mee te doen met eventuele initiatieven. Kleinere internetbedrijven durven de investering in het verglazen van een nieuw gebied pas aan als een bepaald percentage van de bewoners heeft toegezegd dat ze het gaan aannemen en peilen daarom eerst of er wel voldoende interesse is.

Randal Peelen, commercieel directeur van internetprovider Tweak, vertelt dat het percentage van mensen dat zich aanmeldt voor glasvezel steeds verder afneemt. Als je wil dat een project doorgaat, helpt het daarom om je buren over te halen om ook mee te doen met het project.

Ook als een grotere partij als KPN plannen voor glasvezel aankondigt, kan het voordeliger uitpakken om toch met de kleine partij in zee te gaan, puur omdat zo'n project waarschijnlijk sneller gereed is.

Zelf een initiatief starten

Als je het echt te lang vindt duren, kun je ook proberen zelf een nieuw project te starten. Volgens Peelen is dit één keer gelukt, in de Drentse gemeente De Wolden. Daar werd een burgerinitiatief gestart, wat ertoe heeft geleid dat de volledige gemeente nu beschikking heeft over een snelle glasvezelverbinding.

Op Europees niveau zijn er inmiddels subsidies beschikbaar voor gemeenten en provincies die glasvezel willen aanleggen, vertelt Peelen. Als je dat als burger in gang wil zetten, is dat echter veel gedoe. 'Ik zou er zelf het geduld en de motivatie niet voor hebben.