background branding

De elektrische step: razend populair, maar verboden op de openbare weg | Radar Checkt!

In België en veel andere Europese landen mag je met de e-step de openbare weg op. Sterker nog, in veel hoofdsteden is hij niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In Nederland echter is de step niet toegestaan. Toch verkopen talloze webwinkels ze in grote getalen, maar wel met een waarschuwing. Want wordt je op de openbare weg aangehouden, dan krijg je een boete van 280 euro en loop je het risico dat de step wordt afgenomen. Waarom is de step in Nederland nog steeds verboden?

In 2019 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een pakket van 46 eisen opgesteld waaraan een e-step moet voldoen. Zo moet deze 20.000 kilometer lang meegaan en moet deze luchtbanden hebben. Sinds de regelgeving is nog geen enkele e-step door het ministerie of de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) goedgekeurd. Ondanks dat, gaan de steps als warme broodjes over de toonbank. 

De elektrische step in België

Verslaggever Fons Hendriks ging op bezoek bij onze zuiderburen, waar de Belgische consumentenbond Test-Aankoop de e-step al heeft getest. In België is enkel een voor- en achterlicht verplicht en mag de step zonder zadel niet harder dan 25 km/uur. Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop: 'Er zijn heel grote kwaliteitsverschillen. Zo wordt bij sommige steps de maximumsnelheid niet gerespecteerd en er zijn grote kwaliteitsverschillen. Zo kunnen sommige steps niet tegen de regen, wat in ons land toch echt onhandig is.' 

Tips om ongelukken te voorkomen

De e-step heeft ook een keerzijde. Zo waren er in België het afgelopen jaar 200 ongelukken, waarbij twee zelfs met dodelijke afloop. Getallen over Nederland zijn er niet, want de e-step is geen legaal vervoermiddel en statistieken worden dan ook niet bijgehouden. 

De Belgen hebben nog wel wat tips voor ons: een helm verplicht stellen en in Europees verband kijken naar de eisen van de e-step. Verbieden heeft volgens hen geen zin: 'Je moet het inkaderen'. 

Welke elektrische step komt als beste uit de test?

Wil je weten welke e-step door Test-Aankoop is verkozen tot beste step? Hier vind je de resultaten van de test.