De ene zaak is de andere niet: waarom bierprijzen zo verschillen

Bierprijzen

De bierprijzen in de horeca blijven stijgen, en daardoor vallen de verschillen tussen horecazaken steeds meer op. Waar je bij de ene zaak inmiddels al meer dan vier euro voor een biertje betaalt, ben je ergens anders een stuk goedkoper uit. Hoe komen die prijsverschillen tot stand, en waarop zijn ze gebaseerd?

Voor de beleving betaal je 

Volgens foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer draait een horecabezoek niet alleen om het product, maar vooral ook om de ervaring. ‘’De meeste mensen zoeken een zaak waar je lekker kunt zitten, leuke mensen tegenkomt, waar goede bediening en service is, waar de inrichting er mooi uitziet of waar je eerder een fijne ervaring hebt gehad. Het gaat niet alleen om het bier, maar om de hele beleving eromheen.’’

Daarom is het volgens hem logisch dat je bij een zaak met topservice en waar alles goed geregeld is, vaak meer betaalt dan bij een plek waar je zelf naar de bar moet lopen en je biertje in een net niet schoon glas geserveerd krijgt. “Er zit nou eenmaal verschil tussen een nieuwe zaak op een toplocatie en een oude kroeg aan de rand van de stad, ook in prijs en dus ook in wat je voor je biertje betaalt.”

Brouwer legt uit dat je daarom niet alleen voor het product betaalt, maar ook voor de rest: ‘’Er wordt weleens gezegd dat je ongeveer een derde betaalt voor het product, een derde voor de service en gastvrijheid en een derde voor de inrichting en aankleding.’’

Zaken die bewust op prijs inzetten

Brouwer vertelt dat bierprijzen ook kunnen verschillen omdat sommige horecazaken bewust op prijs concurreren. “Een zaak kan zich bijvoorbeeld richten op jonge mensen of studenten, en juist een biertje voor maar een paar euro aanbieden. Zo trek je mensen aan voor wie een dagje weg of avondje uit betaalbaar moet blijven. Dit is ideaal voor wie een kleinere portemonnee heeft of simpelweg niet te veel wil uitgeven aan horeca.”

Hij voegt daaraan toe dat er ook mensen zijn die tijdens een horecabezoek juist liever niet aan geld willen denken, totdat ze hun portemonnee trekken. Ook dat is een bewuste keuze van horecazaken: zij richten zich op een doelgroep die bereid is meer te betalen voor comfort, gemak en beleving, maar hier betaal je dan ook voor. 

De inkoopprijs van bier verschilt 

De bierprijs die jij betaalt wordt ook deels bepaald door de inkoop van het bier. Brouwer benoemt dat de inkoopprijs kan verschillen per regio, stad of dorp. ‘’Het is belangrijk om te weten dat niet elke horecazaak dezelfde bierprijs betaalt’’, legt hij uit. De inkoopprijs voor een kleine zaak kan duurder zijn, dan voor een grotere zaak. Ook in steden ligt de prijs die een leverancier rekent vaak hoger dan daarbuiten, en kan te maken hebben met hoe makkelijk het bier geleverd kan worden.

“In Amsterdam mag er bijvoorbeeld alleen binnen bepaalde tijden worden geleverd. Daar moet een bierleverancier rekening mee houden, wat de kosten verhoogt. In kleinere steden, zoals Leeuwarden, zijn er minder regels en hoef je vaak minder ver de stad in te rijden. Daardoor zijn de leveringskosten daar een stuk lager.”

De kosten van de horecazaak zelf spelen mee  

Naast de verschillen in inkoopprijs bij horecazaken zitten er volgens Brouwer ook andere kosten verwerkt in de bierprijs die jij als consument betaalt. Zo spelen de huur, personeelskosten, investeringen in het pand en andere vaste lasten ook een rol op de prijs. Deze kosten zijn in de stad vaak duurder dan buiten de stad of in een klein dorp.

‘’De bierprijs is dus sterk afhankelijk van de locatie. Bij een groot pand net buiten de stad kan een biertje zomaar een stuk goedkoper zijn dan in een kleine zaak midden in het centrum, aan de gracht of op een andere populaire locatie.”

Hij geeft aan dat de meeste horecazaken gebruik maken van een vergelijkbare rekenmethode. “Veel zaken bepalen hun bierprijs op dezelfde manier. Daardoor zie je dat als personeelskosten, inrichting of huur stijgen, ook de prijs van bier omhoog gaat."

De algemene prijs kan leidend zijn

Daarnaast speelt ook de zogeheten algemene prijs — de prijs die gangbaar is in een bepaalde stad — een belangrijke rol. In kleinere steden of dorpen houden horecaondernemers elkaar vaker in de gaten dan in grote steden, vertelt Brouwer: ‘’Als ondernemers op elkaars prijzen letten, leidt dit over het algemeen tot lagere prijzen.’’

Hij voegt toe dat wanneer één ondernemer toch besluit om de prijs te verhogen, anderen daar vaak in meegaan: “Daardoor valt een prijsstijging in kleinere gemeenschappen ook sneller op.”