Fles bier over datum? Opdrinken kan vaak nog

69815737_l_normal_none.jpg

Onlangs schreef een gebruiker van Radar forum dat hij een flesje tripel bier had besteld, maar dat dit al enkele dagen over datum was. Is het biertje dan nog goed? En mag dit wel geserveerd worden? Om antwoord te krijgen op deze vragen sprak Radar Meint Waterlander van de Nederlandse Brouwers.

De houdbaarheidsdatum

In de richtlijnen van het Voedingscentrum staat dat de datum garandeert dat het tot dat moment goed is. Dus in het geval van het flesje tripel zou dat betekenen dat de brouwer de kwaliteit van het biertje tot die datum garandeert. “Daarna is het aan de gebruiker om te kijken of het nog goed smaakt”, zegt Waterlander. 

Kwaliteit van je biertje

De kwaliteit van het biertje zal niet direct slecht zijn na de houdbaarheidsdatum. Maar het kan wel anders gaan smaken. “De ontwikkeling van de smaak gaat gewoon door, ondanks dat het in een blik of flesje zit”, legt Waterlander uit. Er zijn ook mensen die bewust het bier bewaren om het te drinken na de datum dat op het flesje staat. "Sommigen vinden het dan lekkerder, iedereen heeft zijn eigen smaakvoorkeur.”

Weggooien of opdrinken?

Je hoeft een biertje dus niet direct weg te gooien als het net over de datum is. “Wij zeggen dan ook, net als het Voedingscentrum: kijk, ruik en proef eerst even”, aldus Waterlander. “Want weggooien hoeft niet altijd.” 

Het hangt ook van het soort bier af of het nog gedronken kan worden na de houdbaarheidsdatum. Want sommige bieren rijpen mooi op fles.Dat is vaak het geval bij veel donkere bieren. Bij licht gekleurde bieren is het lekkerder om ze vers te drinken en niet ver over de datum te laten gaan. “Als je bier goed bewaart, dus koel en in het donker, dan gaan ze langer mee”, voegt Waterlander toe. 
 

Mag het over datum geserveerd worden?

Producten die de ‘Ten minste Houdbaar Tot’ datum zijn gepasseerd mogen volgens de wet nog wel worden verkocht. Maar dit is dan wel op verantwoordelijkheid van de verkoper. Als je dus op een terras zit dan is het volgens Waterlander netter als de bediening aangeeft dat het bier over datum is. 

Bron: Nederlandse Brouwers