background branding

Alcoholvrij IPA-bier: welke komt als beste uit de test?

Alcoholvrije IPA-biertjes zijn populairder dan ooit en dat blijft niet onopgemerkt bij de consument. De supermarktschappen stromen over met het uitgestrekte aanbod van alle verschillende bierbrouwerijen. Dit maakt jouw keuze echter niet per se makkelijker. Want hoe weet je als consument nu welk biertje je moet kiezen?

Om daar achter te komen schakelt Radar de hulp in van biersommelier Rick Kempen én het vrouwenvoetbalteam Dames 1 van BLC Den Bosch. Op die manier worden de biertjes getest op basis van kwaliteit en staat een testpanel paraat om puur op basis van de smaak en beleving een favoriet biertje uit te kiezen.  

Wat is een IPA-biertje?

Maar allereerst is het goed om te weten wat dit specifieke biertje onderscheidt van een normale pils. Kempen licht dit toe: ‘Een IPA is een bier met een heel lang historisch verhaal, waarvan we ook niet zeker weten of het klopt. Dus vergeet dat. Vandaag de dag is IPA een bier dat wordt gekenmerkt door een bittere smaak en een heel fruitig, geurig, tropisch karakter.’

Een IPA is voor veel mensen dan ook een wat intensere beleving dan het drinken van een normaal pilsje. Maar juist omdat de smaak zo veelzijdig is, kunnen er ook zoveel verschillende versies van gebrouwen worden. 

Waarom zijn er van IPA’s zoveel alcoholvrije versies vergelijkbaar?

Wat daarnaast opvalt aan IPA’s is dat er dus zoveel alcoholvrije versies van bestaan. Van een pils bestaan er slechts enkelen, maar de schappen in de supermarkt stromen over de alcoholvrije IPA’s. Hoe zit dat? 

‘IPA is met afstand een van de beste bieren om alcoholvrij te maken. Juist omdat er zoveel hop in zit, die heel veel geur en ook een duidelijke bittere smaak geeft, overstemt die vaak het gebrek dat je vaak bij alcoholvrij bier hebt. En dat is vaak dat zachte, zoete brood-achtige’, aldus de bierkenner. 

Wat is precies alcoholvrij?

Het geproefde bier wordt alcoholvrij genoemd, maar toch zit er in sommige biertjes meer alcohol dan 0,0%. Hoe zit dat precies? ‘Er zit altijd alcohol in alcoholvrij bier. Zelfs als er 0.0% op staat. Je kunt geen alcoholloos bier hebben. In Nederland gemaakt bier mag maximaal 0,1% alcohol bevatten om alcoholvrij te mogen heten. Alles daarboven tot 1,2% is alcoholarm.’ 

‘In Europese andere landen mag je bier alcoholvrij noemen tot maximaal 0,5% alcohol. Het is alleen geen Europese regel, dus als je het in Duitsland mag verkopen als alcoholvrij, mag het ook in Nederland. Er zit dus een belangrijk verschil tussen alcoholvrij bier gebrouwen in Nederland en daarbuiten.’ 

De biertjes worden getest op het volgende

Nu duidelijk is hoe de IPA-biertjes precies in elkaar steken, is het tijd om in de praktijk de testen hoe ze smaken. Met biersommelier Rick Kempen wordt besproken waar een normale IPA aan zou moeten voldoen en wat hij dus ook van de alcoholvrije varianten verwacht. Kempen let op het uiterlijk van de biertjes, de geur en tot slot de smaak. Hoe ziet de schuimkraag eruit? Is het biertje licht of juist donker en wat mag de consument hier dan van verwachten? 

Daarnaast laten we ook vrouwenvoetbalteam Dames 1 van BLC Den Bosch de biertjes testen. Bij hen focussen we puur op de beleving van de consument. Hoe proeft het biertje en zou je dit drinken na een lekker potje voetballen? 

Conclusie van bierkenner Rick Kempen

Rick Kempen heeft met al zijn expertise de biertjes getest en is uitgekomen op onderstaande cijfers. Zijn favoriet: de alcoholvrije IPA van Lowlander Beer. Hij geeft als toelichting: 

‘Mijn conclusie is dat er inderdaad heel goed smakend alcoholvrij bier is. Zelfs de bieren van de grotere industriële brouwers zijn al heel veel beter dan dat ze een aantal jaren geleden waren. Toch zie je wel dat het de kleinere brouwers zijn die de echt spannende alcoholvrije bieren maken. En dat je zo’n smaakvariatie kunt hebben zonder alcohol: cadeautje.’

Uitslag Rick Kempen
A: Brand IPA                      4
B: Bavaria IPA                   5
C: Brouwerij t IJ Vrijwit      6
D: Lowlander IPA              7,5
E: Jopen Non IPA              7

Dit biertje vindt het voetbalteam het lekkerst

De zeven meiden uit het voetbalteam blijken allemaal een erg andere smaak te hebben. Waar de een het biertje van Jopen het lekkerste vindt, vindt de ander het weer niet te drinken en zo geldt dat voor vrijwel alle biertjes. Uiteindelijk komt het biertje van Brand het beste uit de test, en valt het alcoholvrije biertje van Lowlander gemiddeld gezien het minst in de smaak. 

Uitslag Dames 1 BLC Den Bosch
A: Brand IPA                          6,7 
B: Bavaria IPA                        6,2
C: Brouwerij t IJ Vrijwit            5,4
D: Lowlander IPA                    5,2
E: Jopen Non IPA                    6,1