Geeft bier na wijn venijn? Het bewijs over alcoholvolgorde en je kater

22-03-24-bier-wijn-venijn-plezier-alcohol-volgorde-kater-115861893_m.jpg

Hoeveel ‘wijsheden’ over drank heb je wel niet gehoord? Om alcohol te drinken zonder kater  moet je (zeggen ze) van tevoren vet eten, juist achteraf vet eten, ‘s ochtends kruidenthee drinken of het mengen van dranksoorten vermijden. Maar het bekendste adviesrijmpje van allemaal is: bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. Klopt dat? Maakt de volgorde van je drankjes uit voor je kater? 

Nee. Het maakt niet uit in welke volgorde je drinkt, je voelt je de volgende ochtend hetzelfde. Uit onderzoek blijkt dat je de ernst van je kater het best kunt voorspellen op basis van hoe dronken je bent en of je hebt overgegeven. 

‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ op de proef genomen

Aan dat onderzoek (gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition) deden negentig studenten mee die hoofdpijn wilden lijden voor de wetenschap. De experimentleiders verdeelden hen in groepen en gaven die vervolgens bier en wijn in verschillende volgordes. Een week later herhaalden ze het experiment, ditmaal met de groepen omgewisseld. 

De ochtenden na het drinken moesten de proefkonijnen vertellen hoeveel dorst ze hadden en of ze last hadden van hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid en een verhoogde hartslag. Bij beide groepen waren de katers even erg. Bier na wijn en wijn na bier geven allebei eerst plezier - en daarna venijn. 

Waar komt het rijmpje dan vandaan?

De overlevering wil dat ‘bier na wijn geeft venijn’ oorspronkelijk betekende dat je van een hoge sociale klasse, die wijn drinkt, bent gedaald naar een lagere, bierdrinkende klasse. Met andere woorden, je bent armer geworden en dat is een venijnig lot. ‘Wijn na bier geeft plezier’ betekent dan dat je hogerop bent gekomen en dat je daar blij mee mag zijn. Of dit inderdaad de herkomst is van het gezegde, valt echter te betwijfelen. 

Dit werkt wél om je kater te verzachten

Wil je toch voorzorgsmaatregelen nemen tegen een kater na een drankavond, eet dan van tevoren een flinke maaltijd. Drinken op een lege maag is een slecht idee. 

En drink tussen je wijn, bier of shotjes door water of een andere non-alcoholische drank zonder prik. Plus: drink vlak voor het slapengaan een halve liter water, dus een paar flinke glazen. Zo kun je je billen branden terwijl je de blaren verzacht. 

Bron: BBC, AD