Het beste speciaalbier voor Vaderdag: dit zegt de prijs over kwaliteit
(Speciaal)bier is een populair vaderdagcadeau. Maar hoe kies je het beste bier om te geven? Het aanbod is immers immens. Radar stelt deze en andere vragen aan Arvid Bergström, voorzitter van het Nederlands Gilde der Biersommeliers en schrijver van verschillende boeken over bier.
Labels zeggen weinig
Als jij je vader een bierpakket cadeau geeft, dan wil je natuurlijk wel dat het bier van goede kwaliteit is. Kun je dat van het etiket aflezen, bijvoorbeeld met een keurmerk?
“Nee”, zegt Bergström. “Je hebt in Nederland twee grote organisaties waar brouwerijen bij aangesloten zijn: Nederlandse Brouwers en CRAFT-brouwers. Die tweede, waar rond de tweehonderd onafhankelijke brouwerijen bij aangesloten zijn, heeft een zegel. Maar dat het bier ambachtelijk gebrouwen is, zegt niet per se iets over de kwaliteit.”
Wat maakt bier kwaliteitsbier?
Dat is niet in beton gegoten. Maar over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het kwalitatief hoogwaardige ingrediënten bevat.
Het brouwen van bier is daarbij een ingewikkeld en nauwkeurig proces. Soms gaat er iets niet goed, waardoor er ongewenste aroma’s en smaken in het bier komen. Bijvoorbeeld wanneer bier te veel wordt blootgesteld aan licht. Dan kan er een reactie ontstaan uit de hop met zwavelverbindingen, waardoor aroma’s en smaken ontstaan die doen denken aan kattenurine.
Ook heeft het te maken met uiterlijke afwijking. Denk bijvoorbeeld aan troebelheid of de kwaliteit van de schuimlaag. Maar let op: bij sommige bierstijlen is troebelheid juist gewenst.
Hoe kleiner de brouwerij, hoe inconsistenter de kwaliteit
Als je zekerder wil zijn van een goede smaak, dan kun je voor bier van een wat grotere brouwerij kiezen. Hoe groter het volume van de productie, hoe nauwkeuriger de receptuur, aldus Bergström.
“Vergelijk het met een bakker die brood bakt”, zegt hij. “Als hij elke dag duizend broden bakt, dan is zijn receptuur nauwgezet. Als hij elke dag maar tien broden bakt, dan is het minder nauwkeurig.”
Maar dat kan ook juist zijn charmes hebben, benadrukt hij. ”Als je voor een kleinere brouwerij kiest, dan accepteer je een ambachtelijke smaak. Vergelijk het met croissantjes die met de hand zijn gemaakt... daar is wat voor te zeggen natuurlijk.”
Prijs zegt niks
De prijzen van speciaalbieren variëren van enkele tot tientallen euro’s. Zegt dat dan iets over de kwaliteit? “Ik ken een aantal middelgrote brouwerijen die bier maken voor grote supermarkten. Dat is hartstikke goed bier. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat al het bier dat je daar krijgt van goede kwaliteit is.”
Van bier dat duurder is dan tien euro is vaak een beperkte oplage. Of het is bijvoorbeeld volmoutbier, waarin alleen suikers van mout worden gebruikt. “Dat is een stuk duurder dan wanneer je suikers toevoegt.”
Met volmoutbieren kun je lang doen. “Neem bijvoorbeeld een blik Russian Imperial Stout van 11 procent”, zegt Bergström. “Als wij een blikje Imperial Stout van 440 milliliter met z’n tweeën drinken, dan zijn wij daar rustig een uur mee bezig. En dat is een hartstikke leuk vaderdagscadeau", besluit hij.
Kom erachter welke stijl je vader lekker vindt
Over smaak valt natuurlijk te twisten. Hoe kies je dan een bier dat goed bij je vader past?
“Kijk naar de stijl die je vader lekker vindt”, adviseert Bergström. “Als hij bijvoorbeeld tripel lekker vindt, dan kun je een mooie saison of een triple IPA kiezen. Houdt hij van herfstbock of dubbel en wil je hem een wat intenser bier geven? Dan kun je naar een export stout of een imperial stout toe.”