De meestvoorkomende 'van gas los'-termen uitgelegd: hybride warmtepomp, warmtenetten en meer

16032022-duurzaam-huis.jpg

Hybride warmtepomp, collectief warmtenet, de ‘van gas los’-termen vliegen je steeds meer om de oren sinds de gasprijs in oktober vorig jaar een vlucht naar boven nam. Uit onderzoek van Milieu Centraal is gebleken dat de helft van de woningeigenaren geen idee heeft wat een hybride warmtepomp is, terwijl je ongeveer de helft minder gas kan verbruiken met zo’n pomp. 

Ook een aansluiting op een warmtenet kan je heel wat besparen. Hoog tijd dus om precies te weten wat deze regelingen zijn en welke voor jou relevant zijn. 

Drie soorten warmtepompen

Er zijn drie soorten warmtepompen: de hybride warmtepomp, de ventilatiewarmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp. 

Een warmtepomp maakt van warmte uit de lucht, bodem of het grondwater een bruikbare temperatuur door middel van stroom. Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. Je zal na het plaatsen van een warmtepomp dus wel je stroomverbruik omhoog zien gaan, maar daar tegenover staat wel dat je minder gas gebruikt én je steentje bijdraagt aan een groenere energievoorziening.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en zorgt voor het grootste gedeelte van de tijd voor de warmte in huis. Alleen als het echt koud is buiten, moet de cv-ketel aan het werk. Voor de toevoer van warm water in de badkamer en keuken is de cv-ketel ook verantwoordelijk. Deze variant is voor jou relevant als je huis overal iets van isolatie heeft, ‘matig geïsoleerd’. 

Ventilatiewarmtepomp

De naam verklapt het al een beetje, maar de ventilatiewarmtepomp verwarmt je huis door warmte uit de ventilatielucht te halen. Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Warme lucht wordt door dit systeem van binnen naar buiten afgezogen. Deze warmtepomp haalt energie uit de warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. Omdat het apparaat wordt beperkt door de capaciteit van het ventilatiesysteem, werkt deze meestal samen met een cv-ketel, net als de hybride warmtepomp.

Volledig elektrische warmtepomp

Wil je nu echt helemaal van het gas af, dan kun je een volledig elektrische warmtepomp plaatsen. Deze werkt in principe hetzelfde als de hybride warmtepomp, maar zorgt voor de verwarming van je huis én de warmwatervoorziening. Om deze te kunnen plaatsen in huis, is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. 

Subsidies

Op de lange termijn kan het gebruik van een warmtepomp je geld besparen, maar de aanschaf blijft een flinke investering. Gelukkig is het dan ook mogelijk om een subsidie aan te vragen voor jouw milieubewuste keuze. Voor een hybride warmtepomp krijg je tussen de 1.950 euro en 3.000 euro subsidie, ongeveer 50 procent van de aankoopprijs.

De subsidie voor een volledig elektrische warmtepomp hangt af van waar de pomp zijn warmte vandaan haalt:
Voor een luchtwarmtepomp kun je 1.950 tot 3.750 euro krijgen. De aankoopprijs van deze pomp ligt tussen de 6.500 en 14.000 euro.
Voor een bodemwarmtepomp kun je 3.750 tot 5.100 euro krijgen. De aankoopprijs van deze pomp ligt tussen de 8.500 en 19.500 euro. 

Een ventilatiewarmtepomp kost tussen de 3.300 en 5.800 euro (afhankelijk van of je hem in combinatie met een cv-ketel koopt of niet). De subsidie voor dit apparaat ligt tussen de 1.650 en 2.250.

Tip! Is jouw huis qua isolatie nog niet helemaal klaar voor een warmtepomp? Als je binnen een jaar een warmtepomp laat plaatsen en een deel van je huis isoleert, kun je ook voor de isolatie subsidie aanvragen. 

Warmtenetten

Hoewel de warmtepompen voor enorm veel klimaatwinst zorgen, vergen ze teveel energie om in ieder huis zo’n pomp te plaatsen. Ook zijn niet alle huizen geschikt voor het apparaat. 

Vandaar dat er nu steeds meer wordt gesproken over de aanleg van warmtenetten. Als jouw huis is aangesloten op een warmtenet, deel je eigenlijk een soort grote cv-installatie met de hele wijk. Vanuit een centrale warmtebron gaan er buizen met warm water naar alle aangesloten woningen. Via een warmtewisselaar, een speciaal kastje, kun je de warmte gebruiken voor verwarming en warm water. 

Op dit moment is zo’n vijf procent van de Nederlandse woningen aangesloten op een warmtenet, maar dit moeten er veel meer worden:

'In de toekomst komt de meeste verwarming van warmtenetten'

Wanneer de warmtebron duurzaam is, zorgt deze naar schatting voor 50 tot 70 procent minder CO2-uitstoot dan als iedereen een eigen cv-ketel op aardgas heeft. Zo’n duurzame warmtebron is bijvoorbeeld een grote, gezamenlijke elektrische warmtepomp. Ook kan gebruik gemaakt worden van restwarmte van de industrie, aardwarmte of biomassa.

Kosten niet hoger dan bij een eigen hr-ketel op gas

De maximale prijs voor aansluiting op het warmtenet en de warmte die er vandaan komt is vastgelegd in de Warmtewet. Omdat warmtenetten op dit moment nog in eigendom zijn van één aanbieder, kun je niet je eigen energiebedrijf kiezen, zoals bij gas en stroom. Juist vanwege dit monopolie is de prijs vastgelegd om consumenten te beschermen. Van belang is dat een bewoner niet meer mag betalen voor de warmte uit het warmtenet dan voor een eigen hr-ketel op gas. 

Bron: Milieu Centraal